KARI PEDERSEN

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Den årvisse budsjetthøsten er over oss. Sesongen strekker seg fra september, da byrådet legger frem sitt budsjettforslag, til en gang i desember, da bystyret banker gjennom det endelige vedtaket.

I de to månedene derimellom pågår dragkampen om budsjettmillionene. Innsatsen er det ingenting å si på, selv om håpet er tynt.

I fjor flyttet bystyret på skarve 43 millioner av et budsjett på 9,9 milliarder. Det utgjør så vidt over fire promille.

11 verdige mottakere

— Dere har 15 minutter. Jeg vil råde deg til å begrense innledningen til 10 minutter, så har vi noen minutter til spørsmål, lyder formaningen fra komitéleder Terje Ohnstad.

Det er onsdag ettermiddag. Bystyrets komité for finans- kultur og næring er samlet for å lytte til de mange kulturarbeiderne som gjerne skulle hatt litt større plass på kommunens trange budsjett. Budsjettdeputasjoner heter på politisk. Komiteen for oppvekst tok imot sine i går, mens helse- sosialkomiteen hører budsjettbønner neste torsdag.

Denne ettermiddagen får komiteen møte 11 verdige mottakere. En lang liste entusiaster. Mennesker som yter årsverk i dugnadsinnsats.

Formaningen fra komitélederen er rettet til Dag Bjørnar Mjelde, som sammen med Olav Helvig er kommet for å tigge penger til Tellevik Kystfort.

Mjelde starter powerpoint-presentasjonen han har brukt to lange arbeidsdager på å sy sammen. Entusiastisk forteller han om fortet som tyskerne bygget i 1941 etter gamle norske tegninger.

I 1995 rykket ildsjelene inn på fortet, som ligger der Nordhordlandsbrua tar av. Nå er Tellevik Kystfort det best besøkte museet i Åsane. 30.000 dugnadstimer er passert.

— Vi har gjort jobben, nå er det viktig å tenke fremtid, sier Mjelde og blar frem stadig nye bilder fra presentasjonen sin.

Så bryter komitélederen inn, en smule brysk:

— Ikke for å være uforskammet, men nå bør du komme til poenget.

Klokken tikker og på gangen venter Egil Pedersen, leder i Krohnengen Brass Band. Han slipper til klokken 14.52, syv minutter forsinket.

Byens eneste elitekorps er endelig funnet plass til i budsjettet.

— Vi vil bare sikre oss at det ikke skjer noe med disse midlene i budsjettprosessen, er Egil Pedersens beskjedne melding.

Gjengangere

I rekken av deputanter er det flere gjengangere. Stein Olav Henrichsen og Ellen Presthus er først inne på vegne av BIT20 Ensemble.

Så takker de pent for sine tilmålte 15, går på gangen og kommer tilbake 45 minutter senere som talspersoner for Opera Vest.

Henrichsen inntar sin vante plass og skynder seg å begrunne dobbeltrollen:

— Vi har en utrolig gevinst ved å ha felles organisasjon, sier han.

I likhet med BIT20 høster Opera Vest anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Så var det dette med å bli profet i egen by og få behørig plass i bybudsjettet...

En annen gjenganger er Martin Smith-Sivertsen. Om av en annen art. Inntil i fjor høst var Martin Smith-Sivertsen leder av komiteen han nå er tilbake for å tigge penger fra.

Ohnstad instruerer ham likevel om de tilmålte 15, selv om Smith-Sivertsen har ledet flere deputasjonsmøter i denne komiteen enn Ohnstad.

Smith-Sivertsen er her som styreleder for Stiftelsen kulturhuset USF. Budskapet i dag er å påpeke at bevilgningen til USF går nedover, selv om det står svart på hvitt i budsjettdokumentet at beløpet er indeksregulert. Dessuten er USF svanger med byggeplaner, der kommunen vil bli bedt om å delta.

Julenisse-kvaler

Da seks av 11 deputanter er unnagjort, unner komiteen seg et rundstykke og fem minutter. Pensjonistpartiets Willy Iversen og RVs Torstein Dahle tygger på det umulige i jobben de står overfor: Å finne noen kroner ekstra til alle de gode krefter.

— Det er vanskelig, vi kan jo ikke bare være julenisse, sier Iversen hoderystende.

— Her skal vi ikke være mye julenisse før vi utløser store krefter med voldsomt næringspotensial for byen, sier Torstein Dahle. Han er frelst.

Bare synd for deputantene at det trolig er Frp og ikke RV som vil sikre byrådspartiene flertall.

Men så lenge budsjetthøsten varer er det håp.