— Her kommer en gammel klassiker, lyder det fra høytalerne. Lærer Trond Nordvik setter seg på en stol med gitaren, Eirik (15) rett i mot på en annen stol. Han drar den ene hånden rytmisk over strengene på Tronds gitar. Låten Regnbyen ljomer fra høytaleranlegget. Alle som kan synger med.

-Rørende

"Eg e født i Bergen, har bodd her i alle år men ennå siler regnet, i mitt fagre hår..." Det er stort både for læreren og foreldrene når Eirik spiller gitar foran et publikum.

— Det var utrolig rørende. Det har vært en veldig lang vei å gå. Før ville han bare ikke inn i musikken, sier en tydelig beveget mor, Linda Haugland.

Hun har tatt turen for å få med seg sønnens opptreden denne morgenen.

Innvendig raseri

Autisme og ekstrem angst gjør at 15-åringen blir veldig redd når noe rundt ham blir endret, og han ikke helt forstår hva som skjer. På skolen tok det måneder, for ikke å si år, før han klarte være til stede i samlingsstund eller musikktimer.

— Alt gikk vegg i mellom. Han kastet rundt seg det som var i rommet, sier Trond Nordvik, som har vært guttens musikklærer på Tveiterås skole i flere år. Eirik er en sterk gutt, og et innvendig raseri krever flere personer til å passe på ham.

— Han er ikke en gutt som liker endring. Da blir han redd og skader seg selv og andre. Når han utagerer, må det seks personer til for å roe ham, forteller mor.

Naturtalent

Eirik rugger frem og tilbake mens han spiller. "I mange år eg lurte, koffor e eg født her? Men no vet eg, ja no vet eg, vi elsker regn " Rytmen i kroppen er tydelig og klar. Det er også dommerpanelets uttalelse.

- Ka syns vi? Var Eirik flink å spille gitar? Koffor skal han gå videre til finalen, spør Trond.

— Fordi han er et naturtalent, kommer det kontant fra dommer Øyvind (13). Trond er enig.

— Jeg er imponert over den rytmen i kroppen og fingrene og det var godt spilt på gitar, sier han, til stor jubel fra de fremmøtte. Eirik har fingrene i ørene både når han går til og fra scenen, men han får mye skryt og jubel for innsatsen. Lyser opp Så følger låter av de Lillo og Chuck Berry. Repertoaret er variert. Felles for sangene er tydelige rytmer. En gutt blir fulgt ned av læreren sin. Han skjuler ansiktet med hendene. En tromme blir plassert foran ham. Musikken starter. Han begynner å tromme, og ansiktet lyser opp i et stort smil. Det viktigste som skiller Tveit-Idol fra den vanlige varianten, er at gitaristen synger like mye som sangeren, publikum får stemme i, og dommerne er bare positive i sine tilbakemeldinger.

— Du var veldig flink å synge! Den gryende stjernen får låne cowboyhatten til Trond og klapper begeistret for seg selv.

Elektrisk

En ung publikummer blir veldig urolig og lager høye lyder. Han blir rolig fulgt ut av en voksen. Med over 30 elever og 15 voksne, blir det mye klapping og fin sang. Lydnivået er generelt høyt i lokalet og stemningen er god. Så er det Kristoffer sin tur.

- E du klar, Cristoffer?

— Ja!

En spinkel gutt kommer byksende. Han setter seg og smeller et par slag på trommen med et overbevisende blikk mot publikum. Så kommer rockelåten i gang og den lille kroppen blir som elektrisk. Han sitter og hopper rundt på stolen, samtidig som han slår ivrig på trommen.

- Var dette bra? spør Trond dommerpanelet.

— Ja! kommer det unisont tilbake fra dommerne.

Trommisen hopper opp og ned av begeistring og slenger seg rundt halsen på nærmeste tilskuer. Her er ingen tårer. Ingen blir stemt ut. Alle her er gode nok, og alle vinner.