Kroppen til dvergdachsen rager ikke mer enn 20 centimeter overbakken. Men nå har den lille kroppen vist seg som en verdig jakthund.

— Da Ida var med på jakt i september i fjor, ble hun ledd av. Hun turteikke gå bort til en hjort som var felt. Da var kommentarene: «Det der er en ektebyhund», sier Lisa Garcia-Solheim (29), Idas matmor.

Revansj

29-åringen har jegerprøven og har vært med på en sesong medhjortejakt. Dvergdachsen fikk bare den ene sjansen.

— Jeg tenkteat Ida ikke hadde jaktinstinkt, og har ikke gjort mer med det siden.

Men fredag var det tid for revansj for Ida.

Det begynte torsdag, da matmor la merke til hjortespor i hagen sin- på Slettebakken i Bergen. Hun ba Ida finne hjorten. Dvergdachsen begynte åfølge sporene, men uten hell. Den dagen.

- Iherdig

Men i dag, fredag, så Garcia-Solheim igjen hjorten fra verandaensin. Ida fikk samme beskjed. Denne gangen ble det full klaff.

— Selv hadde jeg mistet hjorten av syne. Men Ida snuste iherdig. Nåvar sporene helt ferske, og tror du ikke at hun fant bukken! Den hadde gåttforan lavblokkene i nærheten av oss og sto og gresset, forteller Garcia-Solheim.

Ifølge Idas matmor var hjorten helt rolig og gikk mot dem. Tilslutt sto den bare fire meter unna.

Stolt og glad

— Jeg satt på et gammelt steingjerde og tok bilder av hjorten. Denbrydde seg ikke om hunden, en gang. Det var en flott opplevelse, og hjortenviste ingen tegn til å bli forstyrret, sier Garcia-Solheim.

Etter spydighetene mot Ida, er eieren nå stolt og glad på hundensvegne.

— Nå er det annerledes. Den som ler sist, ler best, sier Garcia-Solheim.

«Premiebukk»

bt.no har vist hjortebildene til Jan Erik Rognaldsen, sekretær ogivrig jeger i Bergen Jæger- og Fiskerforening.

— Jøss, det der er en sjelden staselig kar, skriver Rognaldsen ien mail.

Så vidt han kan se, er det åtte tagger på venstre stangen.

16 tagger

— Om begge stengene har vært noenlunde like, blir jo det 16 til sammen. Jegser at venstre stang er knekt. Det kan ha skjedd i høst i brunsten, skriverRognaldsen.

Han sier denne bukken er «flott og frisk» og må ha gode gener.

— Den er nok på høyden i livet. På denne tiden er jo hjortene utmagreteog på leit etter mat. Så dette blir en virkelig premiebukk til høsten.

Det bør kanskje hjorten ta som en advarsel...

LITEN, MEN LIKEVEL STOR: Ida ((2) ble ledd ut og avskrevet under hjortejakten i fjor. I dag snuste hun opp en skikkelig premiebukk, ved lavblokkene på Slettebakken.
LISA GARCIA-SOLHEIM