Fra mandag morgen til og med 19. oktober vil den kanskje aller viktigste tverrforbindelsen i bergensdalen være avstengt. Det er byggingen av Bybanen som stenger all inn— og utkjøring fra krysset i Danmarks plass.

— Vi skal forsterke taket på gangtunnelen under Danmarks plass i traseen der Bybanen kommer. Da må vi stenge Ibsens gate en periode, sier prosjektdirektør Rune Haugsdal.

Fare for liv og helse

Haukeland Universitetssykehus blir hardt rammet av stengningen. Ibsens gate er hovedruten for alle som skal fra sentrum til hovedinngangen på sykehuset, inkludert ambulansene. Omkjøringen blir via Bjørnsons gate.

— Men den gaten har begrenset kapasitet. Vi vil derfor forsøke å kjøre andre ruter, for eksempel over Kalfaret, sier Guttorm Brattebø, ansvarlig for ambulansetjenesten i Helse Bergen.

Ambulansesjåførene har tidligere advart mot at innsnevringene på Danmarks plass i verste fall kan føre til at liv går tapt fordi ambulansene står fast i trafikken. Nå frykter Brattebø at situasjonen blir enda verre.

— I juni gikk responstiden vår opp. Det er for tidlig å si om det har sammenheng med bybanegravingen, men mye tyder på det, sier Brattebø.

Han er også redd for trafikksikkerheten under utrykning.

— Når det er så trangt, kan det oppstå farlige situasjoner. Bilistene kjører gjerne på rødt ut i krysset for å slippe oss forbi, sier han.

Haugsdal sier at bybanekontoret vil ha et møte med ambulansetjenesten i løpet av neste uke. Da vil de vurdere alle forslag til bedringer.

Åpner rampe

Brattebø er spent på hvordan den første uken med stengt Ibsens gate blir. Det er også bybanekontoret.

— Vi vil følge veldig nøye med på trafikkutviklingen. Men vi har en plan. Vi forventer økende trafikk frem mot skolestart 18. august. Den dagen åpner vi derfor rampen ned til Strømmen igjen, forteller Haugsdal.

— Hvilke konsekvenser får det?

— Da må alle biler som kommer sørfra og skal til Michael Krohns gate kjøre ned rampen og opp Solheimsgaten igjen. Det betyr at det blir færre krysninger på Danmarks plass, og det tror vi vil hjelpe på flyten, sier han.

Hamring og jamring

Haugsdal oppfordrer alle som kan til å finne andre veier eller ta bussen, og ber arbeidsgivere være fleksible.

— Nå går vi inn i den mest krevende perioden av bybanebyggingen. Det har vi sagt lenge, men nå kommer det, og vi må forvente en del misnøye, sier han.

— Du kan jo trøste deg med et sitat fra forfatteren selv: «Om jeg hamrer eller hamres, - ligefuldt saa skal der jamres» (fra Peer Gynt).

— Jeg skal ta med meg det. Litt jamring fra bilistene må vi nok regne med, ja.

Syklister og fotgjengere vil komme frem i Ibsens gate under gravingen. Bussene (linje 90) vil frem til 18. oktober kjøre toveis i Bjørnsons gate. Dagen etter åpner Ibsens gate, og det er gaten til forfatterkollega Bjørnson sin tur til å stenges.

Gode tips for nye ruter gjennom byen? Del dem i kommentarfeltet!