Hundre år etter sin død kikker nemlig gode, gamle Henrik ut på de forbipasserende fra det store vinduet på Engen — iført ren, mørk sjokolade og et lekkert sjokoladebrunt silketørkle rundt halsen.

Det er konditor-, sjokolade- og marsipanmester Beata Golebiewska som er mester for den massive sjokoladebysten. Hun har brukt 20 timer, minst 15 kilo ren sjokolade og en god porsjon tålmodighet for å få den rette schwungen på dikterhøvdingen.

— Vi syntes det var hyggeligere å gjøre noe på bursdagen til Ibsen, 20. mars, enn å feire dødsdagen hans. Derfor har vi for tiden en liten utstilling i lokalene våre, med gamle teaterbilder utlånt fra Teaterarkivet, UiB. Blant disse er scenebilder fra for eksempel jubileumsforestillingen «Gildet på Solhaug» på Det Gamle Teater i 1928, med Magda Blanc, Odd Frogg og Tor Segelcke, forklarer daglig leder Trym H. Aafløy.

Beata Golebiewska har også lest seg gjennom flere bøker om Ibsen, bare for å finne ut hva han likte å spise. Og i boken «Til bords med Ibsen» oppdaget hun at vår store dramatiker var veldig glad i honning.

— Skal det være en Ibsen-sjokolade? spør Molière-damen Lene Ingebrigtsen. Hun forklarer at de lekre, små sjokoladekonfektene som hun peker på bak glassdisken, er en Beata spesial - som sjokolademesteren egenhendig har oppfunnet og fylt med honning, karamell og mandler. Akkurat som Ibsen ville likt dem.

Fra før har Beata modellert en byste av den franske teaterpersonligheten Jean Baptiste Poquelin Molière, som butikk-kafeen er oppkalt etter. Nå følger altså Ibsen i Molières sjokoladespor.

Og neste år er det Grieg-år ...

SMAKFULL BYSTE: Bare se, men ikke røre! De to Molière-medarbeiderne Lene Ingebrigtsen (til venstre) og Hilde Lirhus er stolte av å ha selveste dikterhøvdingen i vinduet. Og der kan han bli stående lenge, for vinduet ligger i skyggen og Ibsen er laget av sjokolade tvers gjennom. Mmm! FOTO: ARNE NILSEN