Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) stenger dørene i Bergen og Stavanger fra og med høsten 2007.

— Det er betenkelig at skolen ikke kunne forutse dette da de tok inn søkere nå i høst. Dersom det er så ille at de må vedta å legge ned bare fire måneder senere, tyder det på veldig dårlig oversikt, sier Stig Svartsund (22).

Han er førstesemesterstudent, og flyttet fra Sortland i Nordland til Bergen i august i år for å studere spillprogrammering. Han kjøpte leilighet, og planla å bo i Bergen ut studietiden. Nå må han sannsynligvis selge og flytte til Oslo.

— Det er kun i Oslo at de har et liknende tilbud, men jeg er ikke videre lysten på å flytte dit, sier Svartsund.

Nede etter sprekk

— Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette. IT-markedet skriker etter kompetansen, men antall studenter har sunket siden IT-boblen sprakk rundt 2000. Rekrutteringen tok seg aldri opp igjen etter det, medgir Gro Gundegjerde, studierektor ved NITH Bergen.

I 2000 hadde høyskolen 2300 studenter, i år er tallet nede i 650. Det betyr at NITH ikke lenger kan drifte utdannelsene i Bergen og Stavanger, til tross for et lite oppsving på 20 prosent pr. år siden 2004.

NITH har spesialisert seg på bachelor- og mastertilbud innen IT-studier. Semesteravgiften ligger på mellom 24.000 og vel 35.000 kroner.

Høyskolen sier de vil gjøre «sitt ytterste» for å finne studietilbud til studenter som ikke vil flytte til Oslo. I Bergen er NITH i dialog med Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskolen i Bergen (HiB).

Studentene vil også bli tilbudt reduserte skolepenger.

— Vi vil ikke gå i detaljer før avtalene er på plass. Noen av tilbudene er ganske unike i vår landsdel. Vårt mål er at studentene som berøres av dette skal få fullføre en bachelorgrad innen normert tid. Videre studier ved andre institusjoner skal tilrettelegges så godt vi kan, sier studierektoren.

- For dårlig informasjon

— Dette er fryktelig trist. Dette er en kjempebra skole, og vi søkte oss hit på grunn av kvaliteten på undervisningen og oppfølgingen, sier Per Magne Skurseth (21) og Magnus Lange (20).

De to er halvveis i andreåret på bachelorgraden i henholdsvis webkommunikasjon og spillprogrammering, og er usikre på hva som venter dem.

— Vi har betalt for en utdannelse og må kunne forvente å få fullføre den der vi er, mener Lange.

— Det er ikke aktuelt å reise fra familie og kjæreste for å studere på andre siden av landet, tilføyer Skurseth.

De to studentene er misfornøyde med måten skolen har informert dem på.

— Vi er midt i eksamenskjøret, og det er en generelt dårlig stemning på skolen for tiden, forteller de.

Brekke, Eirik