Tirsdag denne uken var varehussjef Jostein Hatlebrekke (35) i Førde for å besøke graven til en kollega som i fjor døde etter en arbeidsulykke på IKEA i Åsane. Han var ikke mer enn kommet tilbake på jobb før alarmen gikk på nytt.

Den 39 år gamle lossearbeideren Sture Helstrøm skrek ut i smerte da han ble sittende fastklemt mellom en palle på 600 kilo og en gaffeltruck. Rask reaksjon fra føreren av trucken hindret en verre ulykke. Arbeidstilsynet beskriver det som griseflaks at Helstrøm ikke fikk større skader enn at han kunne fortsette arbeidsdagen etter en kort tur med ambulanse til legevakten.

Skal bygge lasterampe

— Dette vekker vonde minner. Heldigvis gikk det bra denne gangen, sier Jostein Hatlebrekke.

Han fikk i går beskjed av Arbeidstilsynet om at dagens metode for å laste av ikke holder mål og at IKEA snarest må finne en annen måte å laste av varene til varelageret.

— Vi planlegger å bygge en lasterampe slik at det blir enklere å laste av lastebilene som kommer. Da unngår vi slike problemer i fremtiden, sier Hatlebrekke.

- Reddet fra en verre ulykke

Burde man ikke gjort dette allerede etter fjorårets dødsulykke?

— Gårsdagens ulykke og dødsulykken i fjor har helt forskjellige årsaker. Etter fjorårets ulykke gikk alle IKEA-butikkene i hele verden gjennom sine rutiner. Vi ble enige om at IKEA-ansatte ikke lenger skulle åpne dørene til lastebiler, sier Hatlebrekke.

Dødsulykken var et resultat av nettopp en slik situasjon. Den IKEA-ansatte 23-åringen åpnet sidedørene på en semitrailer som skulle levere varer til lageret. Lasten i traileren hadde forskjøvet seg, og 23-åringen fikk deler av lasten over seg. Mannen døde av hodeskadene han pådrog seg. Sture Helstrøm fra Ital Cargo var langt heldigere.

— Jeg er litt stiv i ryggen, men ellers føles det greit. Heldigvis var truckføreren kjapp i reaksjonen og reddet meg fra en verre ulykke, sier Sture Helstrøm.

KLEMT: Mannen ble klemt mellom trucken og pallen.
FOTO: MARTIN KRISTIANSEN