I flere dager har vi gått og ventet på regnet. Nesten ikke trodd det var sant at gradestokken skulle stige mot 20 grader hver eneste dag.

Men i går slapp folk seg løs. Noen vasset i vannet, andre lå svimeslått i byens parker og slikket sol. Eller kanskje nøt en pils eller to på en av byens uterestauranter.

— Vi prøver å lese til eksamen, men det er ikke så enkelt, sier Stine Backer-Røed, som studerer sammenliknende politikk Hun og en venninne har «gjemt» seg bort i Nordnesparken.

Lenger borte i parken treffer vi tre gutter som har tatt med seg lettøl og engangsgrill.

— Det er bare en myte at folk er i fjellet. Det er mediene som påstår det. De fleste velger jo å være i byen. Jeg savner ikke ski, sier Jan Olav Festø.

I Vågen ligger båtene tett i tett, store som små. Blant dem finner vi ekteparet Helga og Atle Knutsen fra Bømlo.

— Vi har vært ute og reist siden forrige fredag. Vi kom til Bergen onsdag, og blir værende så lenge været er så strålende som i dag, smiler Helga.

Båten er full av venner og bekjente som nyter byen badet i sol.

— Vi har pleid å kombinere ski med båtliv tidligere påsker, men i år har vi lagt igjen skiene hjemme. Dette er bare helt fantastisk!

Borte på Torget myldrer det av folk som slikker is om kapp, mens barna løper hysterisk rundt tivolibodene. Det er stemning bare slik vi kjenner den fra de mest solrike sommerdagene.

Da kan man undre seg over hvordan det går an å glede seg til å gå på jobb på en slik dag. Sjåføren på Hennig Olsens isbil har svaret:

— Det blir mange penger på meg også, gliser Stian Vik.

Aldri før har han opplevd en ispåske av den vi nå er midt inni.

— I dag har vi tømt en bil. Nå skal jeg på Ulriken. Før dagen er omme har vi kjørt ut 4000 is, sier Vik.

Tanken våre går til dem som har brukt tusener av kroner på å komme seg til Syden denne påsken. Bortkastet når det er Syden her hjemme.

Men ikke alle tar seg tid til å nyte sommerværet. På Nøstet treffer vi en gjeng ivrige studenter som er ferd med å føre opp et noe spesielt byggverk. 5. mai skal dørene åpnes til bygget som skal lære bergenserne å bo alternativt.

— Vi kan ikke ta fri nå, selv med det fine været vi har. Her jobber vi hele døgnet, sier initiativtaker Beate Beckstrøm Fuglseth.

— Men vi holdt opp i kirketiden, legger en av byggevenninnene til.

Helga og Atle Knutsen fra Bømlo tar påsken i Vågen. Båten er full av venner og kjente som nyter byen badet i sol. <P/>KNUT STRAND (foto)