• Ikke kall armbåndene våre for ekle ting, sier Frida Kristvik Tombre (9) og vennene hennes. I går gikk de i demonstrasjonstog for håndpynten sin, også omtalt som sex-armbånd.

— Mange av de store barna i sjette- og syvende klasse går rundt i friminuttene og forteller oss hva armbåndene betyr. Det er dumt. Vi synes bare de er fine, sier Frida til BT.

Sammen med flere venner i fjerde klasse på Krohnengen skole i Bergen gikk Frida i går ut i nabolaget med plakater der det sto «Vi vil ha plastisk fantastisk tilbake» og «Slutt på ekle ord».

Er blitt forbudt

De populære og tilsynelatende uskyldige plastringene har fått stor oppmerksomhet de siste dagene fordi fargene skal skjule sexkoder. Noen av fargene er knyttet til eksplisitte sexhandlinger, mens andre signaliserer mer uskyldige kjærtegn og ønsker om vennskap.

Armbånd-farsotten har også nådd de aller yngste skolebarna, helt ned i førsteklasse på mange skoler.

All sex-fikseringen rundt de fargerike armbåndene har fått rektoren ved Brattholmen skole i Fjell til å sende brev til foreldrene om at fargearmbåndene er uønsket på skolen. Skoleledelsen sier de har fått mer enn nok av hentydninger om seksuell oppførsel på barneskolen.

- Dumt med grove ord

Frida og venninnene fra området rundt Christinegården mener det er dumt at noen av de største barna på skolen bruker grove ord om fargearmbåndene. Det er nesten blitt flaut å gå med dem i skolegården.

— Vi liker ikke at de store plager oss, sier Frida.

Hun synes det er kjempegøy å bytte armbånd med vennene.

— Hva er favorittfargen din?

— Svart, svarer Frida.

Selskapet Glitter AS som står for salget og distribusjonen av armbåndene, har tidligere opplyst at de har solgt over en halv million av ringene i Skandinavia. Selskapet hevder de ikke har noen anelse om hva fargene på ringene betyr, og mener kodene er noe ungdommene selv har funnet på.

ENGASJERTE: «Vi vil ha plastic fantastic tilbake. Slutt med ekle ord», lød parolen fra demonstrasjonstoget til elevene fra Krohnengen skole. Fra venstre Bjarte Fossedal, Frida Kristvik Tombre, Oda P. Brekke, Anders Sommer, Marte Korsvold, Marie Louise Iden, Amalie Sommer.<p/> FOTO: INGEBORG KRISTVIK