For det unge Børs ble iført var en 230 år gammel arabisk kaffeskjenkerdrakt fra Algerie, et klenodium både for Bergen Museum som er draktens eier og for slekten Børs.

Historien er like dramatisk som den er utrolig. Om dagens Christian Børs fikk ro til å konsentrere seg mens nennsomme damehender kledde på ham skjorte, ekstremt vid posebukse, rød dobbeltvest med utsøkte broderier, fargerikt silkeskjerf rundt livet og rød fez med blå dusk på hodet ý ja, så måtte tankene gå til tipp-tipp-tippoldefaren som bar drakten da han var fange, slave og kaffeskjenker ved sultanens hoff i Algerie i vel to år fra 1769.

Kapret av pirater

Christian Børs het også han, og var om bord i det bergenske skipet «Rigets Ønsker», som ble kapret og plyndret av et piratskip i 1769. Et annet piratskip kom også til, og dette førte noen av de norske sjøfolkene til Algerie som fanger. Her ble de ført til torget og solgt som slaver. Noen av dem, deriblant den 23 år gamle Christian Børs, havnet på slottet.

Her ble Børs godt behandlet, steg i gradene og fikk den viktige stillingen som kaffeskjenker ved hoffet, med tilhørende praktfull drakt. I to år, syv måneder og 12 dager ble han værende på slottet, inntil han og de andre sjøfolkene ble kjøpt fri med penger samlet inn i Norge og Danmark.

Kaffeskjenkerdrakten fikk han med seg hjem til Bergen, hvor han ble handelsmann. Og en gang etter 1860 havnet drakten på Bergen Museum.

Til slektskrøniken

Siden har det i hvert eneste slektsledd vært en Christian Børs, de tre siste ingeniører. Foreldrene til dagens kaffeskjenkermodell, Christian og Berit Børs, kom til museet med ønsket om at sønnen, nå litt eldre enn tipp-tipp-tippoldefaren var da han havnet ved slottet i Algerie, kunne bli fotografert i drakten. Berit Børs samler slektshistorie som vil bli til en slektskrønike. Det både museet og slekten savner er en personlig beretning fra den tidligere Christian Børs om kaffeskjenkertiden i Algerie. At et levende menneske får iføre seg den omhyggelig konserverte drakten er et så stort unntak fra all praksis og alle regler at det nesten er utenkelig at det vil skje igjen, understreker Risë Taylor, seksjonsleder for konservering ved de kulturhistoriske samlinger.

Likevel har nok museets folk falt for den spesielle slektshistorien. Drakten har også tidligere en gang vært fotografert på levende modell, og den var med på utstilling i Bryggens Museum i 1989. Tilfeldigvis er det akkurat i disse dager også aktuelt å låne ut drakten til to utstillinger i Danmark. Fiskeri— og Søfartsmuseet i Esbjerg forbereder utstillingen «Pirater og Kristne Slaver - en danskers møde med den islamske kultur i 1700-tallet». Dernest vil også Orlogsmuseet i København gjerne låne drakten til utstilling.

KLAR TIL KAFFESKJENKING: Christian Børs står ferdig påkledd og utstyrt i drakten tipp-tipp-tippoldefaren bar som kaffeskjenker ved sultanens hoff i Algerie i 1770-årene. Den blå jakken som skal bæres ytterst var for liten, og på alternative fotografier i profil bærer han den på den ene armen. Staven han bærer i hånden benyttes til å tre beltet gjennom den vide posebuksen.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE