GUNNAR WIEDERSTRØM

KJELL ØSTERBØ

De første månedene i opposisjon var Strøm-Erichsen preget av passivitet og en høyst uvanlig surhet. Det samme preget bystyregruppen. Normalt gir det betydelig makt å lede det største opposisjonspartiet i bystyret. Men den indre uenigheten og splittelsen svekket Strøm-Erichsens autoritet. Det toppet seg i perioden etter konstitueringen av bystyregruppen, der partiledelsen led flere smertelige nederlag. Og uenigheten har holdt seg utover våren og sommeren.

Måtte bruke partipisk

Hun har tildelt noen av sine ledende politikere oppstrammere for å ha vært for frittalende i mediene. Hun har og vært tvunget til å bruke partipisk i flere saker, senest under behandlingen av 50-metersbassenget.

At hun allerede i januar i år, i et intervju med Bergens Tidende, sa hun var klar for Stortinget, har heller ikke styrket autoriteten. Strøm-Erichsen er åpenbart klar for nye oppgaver.

Først i det aller siste har det blitt mer ro i rekkene, markert ved at hennes sterkeste kritiker, Eilert Jan Lohne, ble skjøvet ut i mørket under nominasjonsmøtet til Arbeiderpartiet i Bergen.

Stor innflytelse

Den tidligere byrådslederen har fortsatt stor innflytelse. For det første leder hun komité for miljø og byutvikling. Her er det ikke alltid slik at byrådspartiene velger å stemme sammen med Frp, til det er høyrepartiet i mange saker for ekstreme. Det gir mulighet for å påvirke.

Innflytelsen kom til syne da Bergen Næringsråd i vår flørter med Magnus Stangeland og DoF-gruppen. I en rapport foreslo Næringsrådet å flytte pengene avsatt til fregattdokk på Haakonsvern over til skipsverftet på Laksevåg. Da var det Strøm-Erichsen som overbeviste byrådet og ordfører Herman Friele om at Bergen må støtte Haakonsvern, hvis ikke kan pengene til fregattdokk havne helt andre steder enn i Bergen.

Høy stjerne i næringslivet

For Strøm-Erichsen er både tøff og målbevisst og har sjarm og overtalelsesevner så det holder. Hun har en meget høy stjerne i byens næringsliv. Hadde den personlig kjemien mellom henne og byrådslederen vært bedre, kunne innflytelsen ha vært enda større. På den andre siden må hun ha i tankene at hun leder et opposisjonsparti som skal markere politisk avstand til det sittende byrådet med tanke på valget om tre år.

MÅLBEVISST: Den tidligere byrådslederen har fortsatt stor innflytelse i politikken. Hun har en meget høy stjerne i byens næringsliv.