Selv om de fleste holdt seg innendørs, var det fremdeles noen som ga seg den siste juleinnspurten i kast.

– Vi har jo så god tid, vet du, ler Ranveig Helland Paulsen.

Hun er blant dem som trosser det nitriste juleværet og bruker Julaften på gaveinnspurten.

I år har vi slått alle rekorder. I løpet av lille julaften trakk nordmenn bankkortet to millioner ganger. Og likevel er enkelte ennå ikke ferdige.

Utsetter julehandelen

– Egentlig skulle vi vært hjemme og sett «Tre nøtter til Askepott», men sånn kan det gå. Jeg må nok innrømme at vi utsetter julehandelen, men det har også en sammenheng med at butikkene holder åpent så lenge, forteller hun.

Hun er en av mange som har lagt turen innom en bokhandel for å kjøpe inn de siste restene.

Les mer: Julehandelen slår alle rekorder

– Jeg tenkte at barna skulle få pocketbøker i julestrømpene sine i år, i stedet for tegneserier. Dessuten kikker jeg litt etter noe til meg selv også.

Mellom bokhyllene vandrer julegaveshoppere med flakkende blikk. Selv om bøker er populære julegaver, er det ikke sikkert at de handlende kommer hjem med det mottakerne ønsker seg mest.

Les mer: Unngår julestress med god planlegging.

Flest menn

– Det er selvfølgelig roligere her i dag enn ellers i julen, men det er likevel mange som kommer innom for å plukke med seg de siste julegavene, forteller Kjetil Koprenn Ullebø ved Norli Galleriet.

– Folk handler stort sett det samme som er å finne på bestselgerlistene ellers i året, men generelt er nok folk litt mindre kritiske til hva de kjøper denne dagen, sier Ullebø.

I dag er det flest menn som saumfarer bokhyllene.

– Det er nok ikke akkurat representativt for resten av året, vedgår Ullebø.

Ikke alle kundene vet helt hva de egentlig er ute etter når de spurter inn på oppløpssiden foran kassaapparatet

– Ofte sier kundene at den de skal handle gaver til er «altetende», men hva betyr egentlig det? Da må vi trå til og lage oss et bilde av hva personen egentlig liker, og finne noe de fleste vil være fornøyde med.

Ikke alle blir like fornøyde med årets fangst. Les mer om kjøpevett og bytterett for julegaver her.

PETTER LØNNINGEN