JAN STIAN VOLD

«Loke» kaller Meteorologisk institutt ekstremværet som skal feie over hele Vestlandet i morgen. I går ettermiddag sendte instituttet ut en advarsel om at dagen blir svært så ruskete og utrivelig.

— Det er grunn til å frykte at dagen blir like ille som da det sto på som verst 13. og 14. september, sier statsmeteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga for Vestlandet.

Fylt opp

For om du trodde det hadde regnet mye til nå i november, er det bare å stålsette seg. Fra og med i natt og et døgn fremover kommer himmelslusene til å være så vidåpne som vi aldri tidligere har opplevd i årets nest siste måned, om de siste prognosene slår til. Kanskje blir det tidenes nedbørsrekord.

— Det blir mellom 150 og 200 millimeter nedbør i Hordaland og andre steder på Vestlandet. Området fra Kvamskogen og Modalen får det kanskje verst, men det er grunn til å tro at det kommer 150 millimeter med regn også i Bergen.

Døgnet da raset gikk på Hatlestad terrasse, kom det 156,5 millimeter nedbør i Bergen - tidenes døgnrekord. Nå er det grunn til å frykte en reprise på kaosnatten, da Bergen flommet aldeles over.

— Nå som da er jord og elver allerede fylt opp i forkant. Så det skal ikke så mye til før både det ene og det andre renner over, advarer Eitrheim.

— Kan det faktisk komme 200 millimeter også i Bergen?

— Jeg utelukker det ikke, men akkurat nå ser det ut som at det kommer til å ligge på 150 millimeter, sier meteorologen.

Intenst

Eitrheim forteller at regnværet blir på sitt hissigste midt på dagen.

— På formiddagen og ettermiddagen blir det intenst. Da kommer det nok 10 millimeter i timen. Det regner vi som ekstremvær. Det er all grunn til å slå alarm, sier han.

Det var de dårlige nyhetene. De gode - som blir ganske så relative i denne sammenhengen - er at det etter regnmandagen faktisk kan være slutt for en stund.

— Tirsdag eller onsdag får vi trolig et værskifte, med kaldere og tørrere vær. Det ser ut som om vi kan bli skånet for nedbør noen dager.

- Pass på bilen

Også Storm Weather Center har bare dystre prognoser for natten og morgendagen.

— Det kommer til å bøtte ned. Regnværet starter natt til mandag, og deretter øker det bare på. Aller mest ser det ut til at det vil komme til å regne midt på dagen mandag, sier vakthavende meteorolog, Svein Inge Andersen, til bt.no.

De største nedbørsmengdene kommer trolig ikke langs kysten.

— Et vestavindsbelte fører det verste regnværet litt inn i landet. Kvamskogen kan for eksempel komme til å få opptil 200 millimeter nedbør, sier Andersen. I Bergen anslår han at det kan komme rundt 120 millimeter.

Under ekstremregnværet i september oppsto det store problemer i trafikken som følge av nedbøren. De som ikke velger å la bilen stå hjemme mandag, bør ifølge Andersen i alle fall passe på hvor de parkerer.

— Områdene på Nesttun som ble hardt rammet tidligere i høst er fremdeles utsatt for flom. Vannføringen kommer til å bli stor, og folk bør unngå veier de vet er utsatt for vann ved større nedbørsmengder, sier Andersen.