Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering som skal vise folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene.

I én time skulle lysene slukkes fra klokken 20.30 lørdag kveld.

Det var det tydeligvis ikke alle som hadde fått med seg i Bergen — noe som tydelig fremgår av videoen over.

Timelapse

Videoen er laget av hobbyfotograf og bergenser Knut Lervåg. Utstyrt med speilreflekskamera tok han turen opp på Fløyen lørdag kveld.

— Jeg tok bilder hvert femte sekund fraklokken 20 til klokken 21, en såkalt timelapse. Jeg hadde forventet en liteneffekt. Ikke at alle skulle slukke lysene, men at det var mulig å få frem noepå bilder, sier Lervåg.

Effekten klokken 20.30 var så liten at Lervåg ble usikker på tidspunktet for når lysene skulle slukkes.

— Jeg måtte google «Earth Hour» for å bli sikker på tidspunktet. Da fikk jeg jo bekreftet at det skulle skje klokken20.30. Men fra der jeg sto, merket jeg ingen samlet effekt. Jeg så noen lys somgikk av, mens andre ble slått på, sier Lervåg.

Bergen kommune er blant dem som har stilt seg bak klimaaksjonen.

— Vioppfordrer alle med tilgang til en lysbryter til å delta!, oppfordret kommunen på sin hjemmeside.

Mannen bak timelapsen fra Fløyen synes oppslutningen var skuffende.

— Som dere ser på videoen, skjer det tilsynelatende ingenting, konstaterer Lervåg.

20 mill. gikk i svart

Ifølge NTB ble over 20 millioner sparepærer slukket da Norge tok del i den symbolske miljømarkeringen Earth Hour lørdag kveld. Operaen, Slottet og Stortinget var blant bygningene som gikk i svart.

Mange hundre millioner mennesker i anslagsvis 7.000 byer i 162 land fra New Zealand til New York deltok i markeringen, ifølge miljøorganisasjonen WWF, som står bak kampanjen.

— Antall påmeldinger og det lokale engasjementet viser at folk er mer og mer opptatt av klimaendringene. Nå forventer vi at beslutningstakere lytter til dette kollektive budskapet og gjør sitt for å ta klimautfordringen på alvor, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF.

Dugnad

— Earth Hour i seg selv redder ikke verden, men slike tiltak er viktige for å øke bevisstheten hos oss alle. Staten skal gjøre mye, men hver og en av oss kan og må bidra i den store dugnaden som er nødvendig for å stanse global oppvarming, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om den årlige markeringen.

Statsbygg slukket lysene i 30 av sine bygg mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag kveld.

Fiskebåter i Arktis

Blant årets nykommere i markeringen var norske fiskebåter i Arktis, moskeen på Grønland i Oslo, Frøhvelvet på Svalbard og Karnak-tempelet i Egypt, ifølge WWF.

Fra Earth Hour begynte på Samoa til den avsluttes på Cook Island, begge i Stillehavet, men på hver sin side av datogrensen, ble utallige ikoniske bygg verden over mørklagt for klimaet. Blant annet gjelder dette bygg som Eiffeltårnet, pyramidene i Giza, Buckingham Palace og Empire State Building.

Formålet med den symbolske markeringen er å vise støtte til hardere tiltak i kampen mot klimaendringene.