Allerede rundt midnatt natt til torsdag dukket de første elevene opp utenfor Fylkeskommunens kontorer i Bergen sentrum, med soveposer og varme klær.

Deriblant Victoria (18), Kristian (16), Kristine (17) og Nikolay (18).

— Vi møtte opp halv ett og har sovet utenfor, forteller de.

De to jentene ønsker seg inn på service og samferdsel. Kristian har sett seg ut matfag, mens Nikolay vil jobbe med biler.

Enestående tilbud

— De kaller det «byttedagen», men det er egentlig en fordeling av ledige plasser som det ikke er ventelister på, forteller inntaksleder i Hordaland fylkeskommune, Nils Skavhellen.

Dette er et tilbud som Hordaland er alene om å ha i Norge. Det gjelder kun skolene i Bergen.

— Det er ekstratilbud, og det er blitt godt mottatt av både elever og skolene, forteller Skavhellen.

Onsdag kveld la fylkeskommunen ut lister over hvilke skoler og linjer som har ledig kapasitet. Dermed er det bare for elevene å velge og vrake. Ellers i Norge må elevene selv finne frem til hvor det er ledig kapasitet, dersom de ønsker en annen skoleplass enn den de er blitt tildelt.

Fordeler 200 plasser

Torsdag morgen hadde rundt 200 elever vært innom kontorene og fått sin kølapp. Det er lite trolig at alle får bytte til det de ønsker, men de syv første som hadde vært innom Skavhellens kontor hadde alle fått førstevalget sitt.

— Det er vel et par hundre plasser som fordeles i dag. Det minker allerede, men det er mye ledig på VG2 og VG3, sier Skavhellen.

Også tirsdag neste uke skal ledige plasser fordeles, men da er tilbudet trolig langt mindre enn i dag.

ERLEND LANGELAND HAUGEN