Klokken er 1620. Fra første etasje og ned trappen til kjelleren i Hovedbiblioteket i Bergen sentrum går køen sakte frem. De har hatt siden 11. august på seg til å gjøre sin borgerplikt. Nå har de ti minutter igjen.

— Jeg har stått her i en drøy time. Fant ut at jeg skulle forhåndsstemme fordi jeg har det så travelt mandag, sier Elisabeth Hagensteen (21).

Dette er hennes første kommunevalg og hun nekter å la den lange køen stoppe henne, i motsetning til flere andre.

— Det er kommet en del som har sukket og snudd i døren da de så køen frem til stemmelokalet, sier avdelingsleder Elin Husebø ved Bergen offentlige bibliotek.

Det er fem minutter til hun stenger dørene. Da får ikke flere slippe inn, uansett hvor noble motiver de måtte ha. Men Husebø forsikrer at de som er kommet seg innenfor dørene får stemme.

— Inntil klokken 1430 i dag har det gått veldig greit å få køen unna. Køen hadde gått raskere dersom folk hadde tatt med seg valgkortene sine. Nå må vi lete dem frem i registerne, sier Husebø.

Klokken er 1632. Døren er stengt, men det hindrer ikke folk i å riste ekstra hardt i håndtakene.

— Nå får jeg ikke stemt. Jeg hadde tenkt å stemme SV, men de mister en stemme fordi jeg kom for sent, sier Ole Bjørn Kolflåth.

Han er stemmeberettiget i Molde, men har ingen planer om å sette seg på flyet nordover mandag. Det får være grenser for hvor lang man går for demokratiet.

Leder for valgstyret, Kristian Helland (KrF), gleder seg over at så mange velger å forhåndsstemme. I går lå tallet på forhåndsstemmer 667 høyere enn på samme tid for fire år siden.

— Det er veldig gledelig. Det var en del kritikk etter at ordningen med forhåndsstemming på Posten falt vekk. Men økningen viser at folk får avgitt sin stemme til tross for omleggingen, sier Helland.

<b>PÅ FORSKUDD:</b> I Hovedbiblioteket måtte folk vente i over en time før de slapp frem til valgurnen. I går var siste mulighet for å forhåndsstemme. (Foto: Arne Lutro)