Etter to ukers ferd over fjellet nådde følgesvennene Philip Toney (15) og Jonas Christensen (20) i dag frem til Fløyen.

– Hva føler dere nå?

– Glede. Lettelse. Litt tomhet, faktisk. Vi har jo opplevd så mye.

Gjorde som Bilbo

Ideen til turen fikk ungdomsskoleeleven Philip fra Oslo i fjor sommer. Han hadde nettopp lest ferdig Tolkiens fantasybok Hobbiten om Bilbo Lommelun som legger ut på en lang ferd gjennom mange strabaser.

– Etter å ha lest boken ble jeg inspirert av tanken av å gå på tvers av eget land. Jeg vil oppleve mitt eget eventyr, forklarer Philip.

Som reisefølge fikk han med kameraten Jonas fra Drammen.

– Jonas var den eneste jeg kjenner som jeg kunne tenke meg at ville bli med på noe slikt. Og han sa ja med en gang, sier Philip

Planleggingen begynte allerede i fjor. Mye tid gikk med til å finne sponsorer, optimalisere pakkingen og finne den beste ruten. Verken familie eller venner hadde troen på at prosjektet ville gå bra.

Besvimte på dag to

Men guttene gikk likevel. Turen begynte i Oslo to uker tilbake i tid. Men allerede etter dag 2 så ting svart ut.

– Vi hadde gått fra Hønefoss gjennom en dyp og mørk skog kalt Holleia. Det regnet hele dagen, stiene var gjengrodd og vi hadde ikke spist. Dagen endte med at Philip besvimte, forteller Jonas.

– Da trodde vi at turen var over. Men morgenen etter snudde alt. Vi fant Krøderen Kro, og det var som paradis. Aldri har mat smakt så godt, forklarer Philip.

Deretter så de seg aldri tilbake.

– Etter å ha kommet oss gjennom den forferdelige skogen og opp på fjellet visste vi at resten av turen ville være det eventyret vi hadde sett for oss. Duften av fjell og natur på toppen av Norefjell var helt fantastisk

Isbreer og ville bekker

Da de to følgesvennene nådde Voss trodde de at ferden så å si var over.

– Så feil kan man ta. Vossefjellene er ikke å spøke med. Det var da dramatikken begynte – med isbreer, steinrøyser og våryre bekker som måtte forseres, forteller Jonas.

– Da skjønte vi at vi virkelig var ute på et eventyr. Adrenalinet pumpet mens vi kastet sekkene våre over de ville bekkene og hoppet etter, legger Philip til.

Skatten ved reisens ende

Etter at Vossefjellene var tilbakelagt var det strake veien til Bergen og Fløyen.

– Bilbo i Hobbiten fant skatten ved reisens slutt. Ble det noen skatt på dere?

– Da vi kom ut av skogen her og så den fantastiske utsikten fra Fløyen utover Bergen følte jeg at den alene var verdt alt slitet, sier Philip.

– Vi har kanskje ikke funnet noe gull underveis, men Turistforeningens hytter på fjellet er gode som gull, legger Jonas til og fortsetter:

– Å kunne sove inne noen netter og å fyre i peisen inne mens det regner ute var helt nydelig.

Drømte om kebab

Guttene sov ellers i telt og spiste for det meste frysetørrede middagsretter på pose.

– Det var kjempegodt i starten, men vi ble jo litt leie. Jeg har tenkt mye på kebab underveis, ler Philip. Som heldigvis kan få tak i rullekebab i Bergen, hvor guttene skal slappe av i et par dager. På hotell, ikke i telt. Turen tilbake går med toget.

– Det hadde kanskje vært litt mye å skulle gå tilbake, sier Jonas.

– Blir det flere eventyr?

– Vi er jo eventyrere av natur. Neste gang må vi ut i den store verden. Å bestige Kilimanjaro er et naturlig mål, avslutter de to følgesvennene.

VERDT SLITET: - Da vi kom ut av skogen her og så den fantastiske utsikten fra Fløyen utover Bergen følte jeg at den alene var verdt alt slitet, sier Philip Toney (til venstre). Sammen med kamerat Jonas Christensen har han gått fra Oslo til Bergen.
Simen Sletsjøe