Heksene sveiper ikke lenger over himmelen på sopelimen midtsommernatten. Men feire gjør de med ritualer og grillkos på Fløyen. Samtidig strekker tønnebålene på Laksevåg seg mot himmelen der skyene truer med å kvele flammene før smørstemmene som duver over plassen, eventuelt gjør jobben for dem.

Etter gammel oppskrift

— Går det bra? hoier Helge Nilsen og venter rutinert på svar.

Nilsen er «Hooked on a feeling» før han undrer om morgendagen aldri ebber ut. Hvilket den trolig gjør. Kanskje er det like bra «If Tomorrow Never Dies» som det heter i boyband-sangen, siden kvelden ennå er ung og det er mange minner å hente fra fuktige dansegulv. Grillpølser klistrer seg til nevene, colaen skvalper i pappkrus og armen lister seg rundt kjærestens liv, mens dammen foran scenen får tærne til å likne rosiner.

På motsatt side av dalen sitter heksene. Vi skulle vært med dem, for vi vil gjerne vite hvordan landet er der, på den andre siden av dalen. På Fløyen der moderne hekser utøver eldgamle ritualer. Men heksene holder tett. Bare Anja Sofie vil møte oss. Og det må bli før feiringen av sabbaten.

Anja Sofie har vært heks i fire år og prestinne siden april. Hun tilhører Wicca-retningen innen paganismen, som baserer seg på naturreligionene.

— Hvorfor er ritualet hemmelig?

— Fordi vi vil ha det slik. Det gjør feiringen mer spesiell for oss

«Gjør hva du vil, uten skade for noen»

Samboeren Henrik og datteren på 3 år får heller ikke vite noe om ritualet som feirer at solguden er på sitt sterkeste og kommer for å gjøre jorden fruktbar. Heksene hyller at naturen er på sitt mest fruktbare. Gudinnen og guden går sammen på jorden og gjør alt fruktbart. Midtsommer er en forening av det feminine og det maskuline.

— Hva vil det si være heks?

— For meg innebærer det at jeg skal jobbe med de gamle guder og gudinner. Jeg har lyst til å bruke det for å hjelpe mennesker, sier Anja Sofie.

Heksene hevder de kan mane både godt og vondt, men maner de ondskap, faller det tilbake på dem selv. Derfor betyr regelen «Gjør hva du vil, uten skade for noen» i praksis å ønske andre vel.

— Sankthans er en førkristen tradisjon. Alle sabbater feirer at årshjulet snurrer rundt. Jeg føler at jeg får mer kraft på sabbaten. Men ellers er psykisk styrke stort sett knyttet til menstruasjonssyklusen. Nymånen er den stigende, ne er den synkende.

- Nakne, nei?

— Ryktene sier at dere danser nakne på Fløyen?

— Jeg ville ikke gjort det i så fall. Ikke ute. Da skulle jeg visst at det ikke var et menneske i nærheten, ler Anja Sofie og tilføyer at det er nakenhet i hekseseremoniene, men ikke utendørs. Dessuten er nakenhet et personlig valg for medlemmene.

— Hvorfor vil du være heks?

— Det er bare en betegnelse vi får når vi tar et skritt videre i religionen og blir innviet.

Anja Sofie er forsiktig med å anslå hvor mange hekser som lever i Bergen. Hun kjenner rundt seks menn og kanskje 20 kvinner. At overvekten er kvinner, tror hun skyldes at paganismen er en gudinnereligion.

— Dere er vel sterke kvinner, da? lurer fotograf Marte.

— Vi er vel gjerne det. Sterke kvinner og myke menn, smiler Anja Sofie lunt.

Nesten sengetid

Hun har ingen midtsommernattsdrøm. Hun er lykkelig, sier hun. Det er lettere å tro på heksen med det vennlige blikket og den særegne roen enn det er å føle troskap fra sceneshow-gjengangerne på Laksevåg. Det synges om Per Spellemann og kjærligheten, men regnet siper og folk vimser til og fra. Vi tar sopelimen mellom beina og feier over til Mulebanen. Knotten biter i halsen og ilden flakker over reklameskiltene. Det skal klinge penger i kassen. Midtsommer som ellers.

— Sankthans betyr svidde pølser, smiler tvillingene Oskar og Martin Ulstein (7).

De er fornøyde i regnet. Så er nok alt vel.

HEKS OG PRESTINNE: Anja Sofie (26) er medlem av Wicca, en hovedretning innen paganismen. Både kvinner og menn i Wicca kaller seg hekser. Midsommernatten feires med hemmelige ritualer på Fløyen.
Foto: Marte Rognerud