To fartsglade Oslo-menn dundrer rundt i Puddefjorden i en gummibåt.

Til ære for fotografene tar Thomas og Lars et ekstranummer på vannet før de slår seg til ro ved Verftet. Drønnet fra de to motorene på til sammen 1000 hestekrefter, gir gjenlyd.

Det er nemlig ikke en hvilken som helst slags gummibåt de to mennene demonstrerer. Toppfarten er 80 knop, eller nærmere 150 kilometer i timen, og båtførerne utsettes for støt på opptil 10 G (en kraft på 10 ganger menneskets egen vekt) i røff sjø.

— Vi kommer til å være nokså ødelagte når vi når Reykjavik, sier Guttormsen.

Bergen - Reykjavik på 30 timer

Guttormsen og Narverud håper å nå fra Bergen til Reykjavik på 30 timer i den åpne båten. Underveis skal de stanse en time på Færøyene for å fylle drivstoff, sjekke båten og gå på toalettet.

Strekningen på 1700 kilometer er en av verdens tøffeste. Det er ikke uvanlig at bølgene er flere meter høye.

— Vi legger stor vekt på sikkerhet, og har gjort det vi kan for å overleve. Det som er skummelt er at vi lett kan bli skjødesløse etter 10 eller 20 timer. Dersom vi da overser et slag i båten, kan vi fort skade oss, sier de.

De har spesielle, høye seter, nyrebelter og nakkekraver for å tåle belastningen. De er også blant annet utstyrt med nødraketter og redningsflåte. Selvsagt håper de å slippe å benytte dette.

— Det flaueste vi kan oppleve er dersom vi bare kommer halvveis og så må bli hentet, sier Guttormsen. Han legger til at han ikke er nervøs.

Ikke vært gjort før

Narvestad og Guttormsen kan komme i Guinness rekordbok selv om de bruker mye lengre tid enn 30 timer.

Ingen har nemlig forsøkt å sette rekord i åpen båt fra Bergen til Reykjavik tidligere. Men målet er å sette en rekord som blir uslåelig.

De to har også Guinness-rekorder fra før. De satte sammen rekord i en lignende båt på strekningen Oslo ý København. Guttormsen har også rekord på strekningen Longyearbyen ý Tromsø.

MILLIONPROSJEKT: Lars Narverud og Thomas Guttomsen håper å komme seg til Reykjavik i en 34 fots Revenger R.I.B., ”fast oppblåsbar båt” på norsk.
FOTO: KNUT STRAND