— Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier Ørjan Knudsen fra Clas Ohlson på Bergen Storsenter.

Han snakker om salget av varmeovner de siste dagene. Det merkes at kvikksølvet i gradestokken ikke har krøpet over nullpunktet siden 30. november.

Butikkmedarbeider Knudsen viser oss til hyllene hvor ovnene vanligvis befinner seg. For kalde bergensere er dette et dårlig sted å søke varme for øyeblikket.

Det meste av utvalget er revet bort.

Desperate

Kollega Christer Skjergård fikk sjokk da han kom på jobb i morges.

— I går morges var det stappfullt, og i dag møtte dette synet meg. Det ser ut som vi er blitt ranet, sier han.

Salget ser ikke ut til å avta med det første. Ifølge metereologene skal kulden vedvare en stund til.

— En av de billige modellene har vi allerede solgt over hundre stykker av så langt i desember, men alt går radig unna. Heldigvis får vi inn nye allerede i morgen, sier han.

Like ved står en palle med én vifteovn og fjorten panelovner. Ett døgn tidligere var pallen stappfull.

— Vi er til og med utsolgt for byggvarmere, som er beregnet for byggeplasser. Det er tydelig at bergenserne fryser, flirer Knudsen.

Rekordsalg

Situasjonen er lik i alle de butikkene BT har snakket med.

Både Expert på Vestkanten og Wallendahl i Strandgaten forteller om lignende tilstander.

Selv om de rakk å bestille inn nye varer før det ble tomt, har de lave temperaturene gitt merkbar innvirkning på omsetningen.

— Med en gang kulden kommer til Bergen, begynner folk å løpe til butikkene. Dette skjer hver vinter, men i år har pågangen vært spesielt stor, sier butikksjef Ørjan Andersen fra Expert Vestkanten.

Fire «hete» dager

Butikksjef ved Clas Ohlson Laguneparken, Inge Gjeraker, forteller at ovner er det «hotteste» produktet i deres varesortiment for tiden. I løpet av de fire første dagene i desember har butikken solgt like mange ovner som de gjorde i hele desember måned i fjor.

— Flertallet av kundene rasker med seg det de kan få. Det er merkbart mindre spørsmål om effekt, design og pris, folk bare er lysten på å få med seg litt varme hjem, sier han.

Økt brannfare

Onsdag morgen ble strømrekorden for BKKs forsyningsområde knust, med et forbruk på 1830 megawatt mellom klokken 08.00 og 09.00.

Faren for brann kan være høyere når strømforbruket er så høyt som nå, forteller spesialrådgiver Rune Lid i BKKs avdeling for elsikkerhet.

Han oppfordrer bergenserne til å tenke seg nøye om før de lar alle ovnene gå for fullt.

— Spesielt eldre hus er utsatt. De har ofte større behov for oppvarming, og dårlig dimensjonerte elanlegg med få stikkontrakter. Her er det spesielt viktig å passe på, sier Lid.

Generelt råder han frosne bergensere til å kontrollere kontakter og sikringer ofte. De som har hentet frem gamle ovner fra loft og kjeller, bør også være varsomme.

— Vær helt sikker på at termostaten fungerer før du tar den i bruk, sier Lid.

Denne pallen er nesten tømt på litt over et døgn. - Det er tydelig at bergenserne fryser, sier Ørjan Knudsen ved Clas Ohlson på Bergen Storsenter.
Ørjan Deisz