— Se der ute! En stor råk midt ute på vannet. Plutselig var den der, forteller Geir Andersen og peker ut mot Storavannet.

Og ganske riktig. Hundre meter ute på isen ser vi tydelig merket etter det som har vært et hull, kanskje fem-seks meter i diameter. Det er mange måter en råk kan oppstå på, men Andersen og naboene i Hetlevikåsen kobler hullet til det kraftige lysglimtet de så lørdag kveld.

— Jeg satt i stuen da jeg så et sterkt, klart lys utenfor. Det varte i noen sekunder, og virket både nærmere og sterkere enn det vi vanligvis ser, forteller en av naboene, Kristian Rondestveit.

Husrekken har panoramautsikt over vannet og Bergen Vest, så de er vant til å se både stjerneskudd og lavtflygende fly.

Også nabo Terje Bjørndal så lyset lørdag kveld.

— Et stort, klart, hvitt lys med blåskjær i. Det kom i stor fart over hustaket, lyder Bjørndals beskrivelse.

Han anslår tidspunktet til å ha vært rundt klokken 22 lørdag.

Astronomens våte drøm

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at han har fått flere meldinger om ildkuler på himmelen over Vestlandet de siste dagene.

— Alt tyder på at det var en veldig kraftig meteor som kom inn i atmosfæren, og at lysstripen var synlig over store deler av Vestlandet, sier Ødegaard i umiskjennelig entusiastisk stil.

Han tror det kan være en liten meteorskur som feier over vinterhimmelen for tiden.

— Tenk hvis det var en meteor i Loddefjord. Å, så gøy det hadde vært. Det er ingenting jeg ønsker mer enn å finne en meteor, jubler Skavlan-favoritten.

Hiroshima i Loddefjord

Entusiasmen fordamper litt når han får høre mer om råken i Storavannet.

— En meteor ville ikke laget et så stort hull. De slutter å brenne 30-40 kilometer over bakken og faller ned som en liten, kald stein, forklarer Ødegaard.

— Dessuten er det slik at meteorene sjelden detter ned der man ser dem. Siden de er så høyt oppe når de brenner, blir nedslagspunktet langt unna.

Riktignok er det noen meteorer som brenner helt til de når bakken. Men da mener Ødegaard at langt flere enn naboene i Hetlevikåsen ville reagert.

— Det ville vakt vanvittig oppmerksomhet og lagt området i ruiner. En meteor har energi som en Hiroshima-bombe og lysstyrke på linje med solen, opplyser astronomen.

Geir Andersen er uansett overbevist om at et himmellegeme landet i Storavannet.

— Jeg er dykker, så jeg har lyst til å ta en tur ned på bunnen for å se hva som ligger der.

Har du tips om ildkulen?

Arne Nilsen
Arne Nilsen