— Dette er fremtiden, sier Øystein Lien, kundekonsulent i euroConex.

Selskapet foretar transaksjoner mellom betalingsstedene og flere av de store kredittkortselskapene.

— Det er nok noen år frem, men det går i retning av at man må avgi fingeravtrykk når man skal betale i fremtiden. Slike sikkerhetssystemer finnes jo allerede, for eksempel på en del bærbare datamaskiner, sier Lien.

I tillegg tror han det er bare noe få år til alle må bruke kode når de handler på internett.

— Systemet heter 3D Secure, og alle de nye brukerstedene vi setter opp har dette. Noe av problemet er at bankene er trege med å utstede 3D Secure-kort, og dette henger sammen, sier Lien.

Han tror imidlertid at satsingen på systemet vil skyte fart i tiden fremover fordi bankene taper mye penger på kortsvindel.

— Dette er i ferd med å bli standard over hele Europa, så jeg tror ikke det tar mer enn et par år før dette er på plass også her. Det er bankene som er ansvarlig for dette, ikke nettbutikkene, sier Lien.

Han utpeker en del bransjer i forbindelse med kortsvindel.

— Vi ser ofte at dette har sammenheng med taxibransjen, fast food-sjapper og lugubre utesteder, for eksempel strippeklubber, sier Lien.

— I Bergen er det mange svindlere som kjører taxi med andres kort. Hadde det ikke vært mulig å få systemer med kode i taxiene?

— Jo, men bransjen etterspør ikke dette. De er mer opptatt av online-løsninger der det kommer opp informasjon om hvor vidt kortet er sperret eller ikke, sier Lien.