Økonom og BT-leser Robert Næss liker tall. Han liker også vær. Derfor er det kanskje ikke så rart at han har trålet temperaturlistene for fjoråret for de 100 største tettstedene i landet.

Romjulen kaldest

Hans gjennomgang viser bare Bergen, Sandnes og Tananger kan skilte med plussgrader hver dag hele året, selv om det enkelte dager har vært opptil flere minusgrader.

— Jeg ble faktisk veldig overrasket da jeg gikk gjennom statistikken på yr.no, siden jeg mente å huske at vi har hatt flere skikkelig kalde dager, sier tallknuseren selv.

Og det har han rett i.

28. desember 2014 ble årets kaldeste dag, med en minimumstemperatur på -6,3 grader. Men selv dette døgnet krøp gradestokken såvidt over null grader, 0,4 for å være helt eksakt.

— Jeg liker å gå på ski, men liker meg samtidig ikke så godt når det er mange minusgrader. Sånt sett var 2014 et godt år for min del, sier Næss, som også har gjennomgått data for de største byene i Europa.

— For Bergen er det relevant å sammenligne seg med hovedstedene i Europa. Der finner vi at 12 av byene hadde det samme fenomenet som Bergen, ingen døgn med kuldegrader hele døgnet, mens de øvrige 33 hadde kaldere dager, sier han.

Det statistiske fenomenet Næss har gravd frem for Bergen, er imidlertid ikke unikt, understreker han. Fem ganger siden 1957 har vestlandshovedstaden hatt år med plussgrader hver eneste år.

Våt oktober

Som BT har skrevet tidligere denne uken, var 2014 et historisk varmt år for Bergen.

temp_nedbør1 ny.jpg
Faksimile yr.no
temp_nedbør2 ny.jpg
Faksimile yr.no

Gjennomsnittstemperaturen endte på 9,9 varmegrader, noe som er 0,6 enheter høyere enn forrige rekordår 2006. Fjorårets våteste dag i Bergen var for øvrig fredag 24. oktober. Da registrerte målestasjonen på Florida 76,6 millimeter regn i løpet av 24 timer. Månedene desember og oktober skiller seg ut som de våteste. Begge med rundt 200 millimeter over normalen.

Også vindmålerne på Florida fikk kjørt seg i 2014. Den mest vindfulle dagen kom 10. august, med 20,4 sekundmeter på det meste.

Som de fleste kanskje har fått med seg, har 2015 tidvis vært særdeles vått så langt. Meteorologene har funnet det nødvendig å sende ut et OBS-varsel for Hordaland. Det er ventet sterk vind og lokalt svært store nedbørsmengder natt til fredag.

Det er ventet at været vil forbli forholdsvis ufyselig hele fredag.

— Vi snakker om så mye som 70 millimeter i løpet av tolv timer, og områder som Kvamskogen ser ut til å være utsatt, sa statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vervarslinga på Vestlandet tidligere torsdag.

Stengte fjelloverganger

Ved Vegtrafikksentralen i Hordaland er de spente på hvilke konsekvenser det bebudede griseværet vil få for trafikken.

— Det kan bli problemer på fjellovergangene. Vi har allerede varslet at Hardangervidda kan bli stengt for små kjøretøy i løpet av natten, og du skal ikke se bort fra at det kan bli kolonnekjøring flere steder, sier trafikkoperatør Morten Hansen i Statens vegvesen.

Lyspunktet for ham er at det er mange som tar fri på årets andre dag.

— Folk må vurdere om det er nødvendig å reise over fjellet dersom været blir så dårlig som varslet, sier Hansen.

EKSTREMREGN: Natt til fredag er det ventet opp mot 70 millimeter regn enkelte steder i Hordaland. Kartet viser hvordan nedbørsbildet er forventet å se ut klokken 04.
Faksimile Yr.no