23. juli 2011 var det timelange køer hos Blodbanken på Haukeland universitetssykehus.

Hundrevis møtte opp for å gi blod til ofrene i Oslo og på Utøya. Pågangen var så stor at mange måtte gå hjem med uforrettet sak.

— Det ble jo ikke det store behovet etter 22. juli, men det var et enormt rush av folk som trodde de kunne hjelpe, sier avdelingssjef Einar Kristoffersen til bt.no.

Mange falt fra

Etter en slik episode er det mange som melder seg, men bare halvparten responderer når det gjelder. Bare en del av dem igjen gir blod til slutt, sier avdelingssjef Einar Kristoffersen til bt.no.

Han anslår at Bergen og omegn mangler 5000 blodgivere per i dag. Tallet er stabilt, men 22. juli-rushet og hyppige turer med Blodbussen har altså ikke hjulpet.

På landsbasis er behovet 30.000 utover de 95.000 som allerede gir blod.

Når ikke frem

Blodmangelen gjør at noen tappes inntil fire ganger per år. Det er oftere enn andre europeiske land.

— Vi er ikke så flinke til å gi blod som i for eksempel Danmark. Vi klarer ikke å nå frem, sier Einar Kristoffersen.

— Vi mangler for så vidt blod hele tiden, særlig det blodet som det går mest av - blodtype A+. Dette er et generelt problem i Norge, Bergen skiller seg ikke spesielt ut. Vi har i helt spesielle tilfeller måttet importere blod, sier han.

Aftenposten skrev forrige uke at norske blodbanker har kjøpt produkter av blodplasma (eggehvitestoffer fra blodvæsken) fra utlandet de siste fire årene fordi vi ikke har nok. Akkurat nå er Norge i forhandlinger med europeiske blodbanker for de neste årene.

Hele Vestlandet

50.000 nordmenn trenger blodoverføring hvert år. Den største gruppen er pasienter med kreft.

Haukeland skal serve et stort oppland, selv om det er egne blodbanker i Førde, på Stord, i Haugesund og på Voss.

— Vi får jo pasienter derfra, sier Kristoffersen.

Ved skader med store blødninger vil blodoverføring være livreddende. En del andre operasjoner, for eksempel innenfor ortopedi, krever ikke sjelden blodoverføring.

Blodbussen har ferie

Blodbussen har hatt sommerferie, men er tilbake på Festplassen i Bergen 20. august. Den uken skal bussen også til kjøpesentrene Lagunen i Fana og Sartor på Stora samt Telenor på Kokstad og Statoil på Sandsli.

Ikke alle kan gi blod.

— De som ønsker å melde seg som blodgivere, er hjertelig velkomne. Men gravide skal ikke gi blod. Vi ønsker også å unngå de som har sukkersyke og bruker insulin. Kroppsvekten bør være over 50 kilo, og generelt skal man føle seg frisk før man begynner å gi blod. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel, sier avdelingssjefen.

LANGE KØER: Slik så det ut på Blodbanken på Haukeland etter 22. juli-angrepet i fjor.Til tross for oppfordring om å gå hjem, valgte mange å bli.
ØRJAN DEISZ (arkiv)
FERIE: Blodbussen som kjører rundt i Bergen og omegn har parkert for sommeren og er tilbake 20. august.
HELGE SUNDE (arkiv)