ARNE COLLIANDER arne.colliander@bergens-tidende.no

Nå er den voldelige 39-åringen dømt til 90 dagers ubetinget fengsel. I tillegg må han betale over 6000 kroner i erstatning til sitt offer. Konflikten de to imellom ble utløst av at tiltalte ikke overholdt vikeplikten i en rundkjøring ved Skjoldskiftet på Nesttun en desember-søndag i fjor.

Overholdt ikke vikeplikt Fornærmede kom kjørende inn i rundkjøringen fra Nesttun da tiltalte presset seg ut fra Essostasjonen i Skjoldskiftet. Fornærmede måtte bremse kraftig opp for å unngå kollisjon, og ble mektig irritert. Derfor viste han "fingen" til tiltalte. Deretter steg begge ut av bilene sine. Tiltalte sa til fornærmede at "du viser meg ikke fingen en gang til". Deretter tok han tak i kragen hans og skallet ham i ansiktet, slik at den andre bilføreren brakk nesen.

Ble ikke trodd Den hissige, 39 år gamle bilføreren hevdet i retten at han følte seg truet av den andre bilføreren. Retten festet størst lit til mannen som viste "fing", men bemerker at en slik manøver i visse situasjoner kan bli oppfattet som provoserende. Byretten fant likevel ingen unnskyldning for at tiltalte lot temperamentet ta overhånd, og viste også til at det var ham selv som skapte den trafikkfarlige situasjonen. Det ble også tillagt vekt ved straffutmålingen at 39-åringen tidligere er straffet for vold.

Vis ikke "fingen" Han er den andre personen i Bergen som i løpet av ett år er blitt straffet for vold mot en medtrafikant. En spansk bussjåfør ble i november i fjor dømt til seks måneders fengsel for å ha brukket armen på en bilist som viste ham "fingen". Den spanske bussjåføren laget trafikk-kaos utenfor Tinghuset. En 42-åring viste hva han mente om dette ved å vise "fing". Bussjåføren steg ut av bussen, og bort til 42-åringen, som satt i bilen sin. Med rå kraft bendte spanjolen armen til bilisten mot vinduskarmen, slik at armen ble påført et komplisert brudd. — Hold opp med å vise "fingen". Det er en uting som fort kan skape farlige situasjoner, sa professor Jan Brøgger til BT etter denne episoden.