I disse dager reiser Rune Larsen (63) rundt i Norge og skaper julestemning med kirkekonserter. Dette er det tiende året Larsen er ute på juleturné. Men han har ikke alltid vært like begeistret for julen. I 1968 arrangerte han sammen med flere like godt et demonstrasjonstog i Bergen mot julefeiringen.

_> Folk opplevde oss som litt rare og selvrettferdige

Rune Larsen_

— Det var Per Lønning som skrev i et menighetsblad at dersom unge skulle demonstrere mot noe så burde det være mot den overdådige julefeiringen. Jeg og Vidar-Rune Synnevåg oppsøkte ham på kontoret i Domkirken og lurte på om han ville se på når vi unge demonstrerte. Vi hadde nemlig lyst å ta ham på ordet og arrangere et tog mot kjøpefesten. Men i stedet for å se på, stilte domprosten i toget, forteller Larsen.

Hvordan reagerte folk?

— De som var enige med oss klappet, men flertallet ristet på hodet. Folk opplevde oss som litt rare og selvrettferdige.

300 i fakkeltog

Vidar-Rune Synnevåg husker også godt demonstrasjonstoget i 1968.

— Vi reagerte på overforbruket her hjemme når det på samme tid var hungersnød i Afrika. Allerede i 1968 var det først og fremst forretningsstanden som profitterte på julebudskapet. De som hadde trengt vår omsorg ble oversett, sier Synnevåg.

Han og Larsen klarte å mobilisere rundt 300 mennesker til et fakkeltog mot forretningsstandens jul. Toget gikk en rundt i sentrum og endte opp på Torgallmenningen, der Per Lønning holdt appell.

— Jeg husker også at vi brukte Ynglingen til å lage bannere til toget.

Året etter var det enda flere som deltok i demonstrasjonstoget. Men etter hvert ble det mindre demonstrasjoner og mer aksjoner, som for eksempel at Korskirken ble en åpen kirke i julen for dem som verken hadde husrom eller god økonomi.

— Det gikk en Jesus-vekkelse i Bergen på den tiden, som også manifesterte seg i diakonalt engasjement. Det skulle være rom i herberget for dem som falt utenfor det vellykkede forbrukersamfunnet, sier Larsen.

Ingen julegaver

Larsen hadde lenge et anstrengt forhold til julen som en stor kjøpefest, og hjemme prøvde han og konen å feire en «alternativ jul».

— Det var noen år der vi feiret en ganske asketisk jul. Vi tok ikke imot julegaver og ga heller ingen gaver. Vi ba heller folk sende det de hadde tenkt å gi til oss til Kirkens Nødhjelp. Jeg var heller ikke noe glad i juletreet. Men da syntes min kone det var å gå litt for langt.

Men etter hvert oppdaget de at det var mange folk som synes de var litt rare, og sakte med sikkert ble familien Larsen en del av systemet som de hadde protestert mot.

— De siste 20 årene er det nok ikke så mye som skiller oss fra den helt vanlige julefeiringen. Jeg er blitt veldig julete nå og vi pynter mye hjemme. I år skal jeg feire jul i Oslo hos min datter som venter barn. Det gleder jeg meg til.

Julefeiringen tar av

Synnevåg har ingenting imot julen i seg selv i dag, men mener at julefeiringen har forverret seg dramatisk siden 1968. Han hevder at økningen i forbruket i den rike del av verden er hovedårsaken til miljø- og klimaproblemene, samtidig som avstanden mellom fattig og rik er blitt stadig større.

— I dag sies det at hvert voksent menneske bruker 10.000 kroner på julehandelen. Dette vil totalt utgjøre mer enn 40 milliarder. Tenk om vi kunne brukt noe av dette i vår eldreomsorg, sykehus eller skoler? For ikke å snakke om å skaffe rent vann til de virkelig fattige i verden, sier han.

Selv feirer han og familien jul, men med et helt annet budsjett.

— Vi har en ganske tradisjonell jul der familien samles. Men vi er svært nøktern med hensyn til presanger. Helst går det i forbruksting som klær og til og med mat.

Dersom Synnevåg skulle demonstrert i dag, ville det ha vært med en mye bredere appell.

— Det ville ikke vært så mye imot alt som er galt, men heller for det jeg tror på. Vår oppgave er å ta vare på menneskene og alt annet liv vi har rundt oss. Vår neste er derfor ikke begrenset til menneskene, men gjelder alt liv på planeten. Dette er det Julebudskapet og den holdningsendringen jeg tror vil kunne forandre verden.

Det har ikke lykkes bt.no å få en kommentar fra Kjell Grønner eller Per Lønning.

Er det fortsatt grunn til å demonstrere mot julefeiringen? Si din mening i kommentarfeltet!

JUL: I 1968 gikk Rune Larsen i demonstrasjonstog mot julefeiringen. I dag feirer han en helt vanlig jul.
KNUT STRAND