• Et nødstilfelle, sier sjåføren. Elforeningen ber om flere ladepunkter i Bergen.

Se video øverst!

Naboene reagerer på ladingen av en elbil i en gate i Sandviken i Bergen tirsdag formiddag.

Sjåføren brukte en cirka 20 lang meter skjøteledning for å få strøm til en BMW i3.

— Jeg synes det er gale hvis dette blir trenden fremover, du ser for deg scenariet hvis flere skal ha elbil. Det er jo vanskelig å få parkering her. Dette er nettopp en grunn til at jeg ikke har kjøpt elbil selv, sier Kjetil Nilsen Aksdal.

Han har fått mange reaksjoner etter at han postet videoen på sin Facebook-side.

«Så det samme i Oslo»

Kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk Elforening kaller fremgangsmåten kreativ.

— Vi så det samme i Oslo for et par år siden. Dette er grunnen til at Bergen kommune bør sørge for flere ladepunkter. Oslo leder an i utviklingen med 400 punkter. Bergen ligger etter, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk Elforening.

  • Sjekk hvor du kan lade i Bergen på denne nettsiden Elforeningen mener rett og slett at hvis du bor i sentrum, bør du tenke deg om før du velger elektrisk.

— Skal du kjøpe elbil, må du ha lademuligheter hjemme eller på jobb. Ellers blir det for upraktisk i hverdagen, sier Haugneland.

Legger seg flat

Bilen sto også en kort stund ved et parkering forbudt-skilt, og synderen legger seg flat.

— Jeg bruker vanligvis en annen bil. Jeg måtte få tak i strøm, og koblet sammen det jeg hadde. Det var et engangstilfelle og jeg har ikke tenkt å gjøre det igjen, sier mannen.

Elforeningen advarer mot å bruke skjøteledning. BKK Nett understreker at et generelt krav er at ledningen primært skal brukes i samme rom der den er tilkoblet.

— Det skal brukes uttak som er dimensjonert og beregnet for el-biler. Slik lading har en langvarig høy belastning, og det kan være forbundet med fare når det brukes lange ledninger med flere koblingspunkt. Ved slik bruk er det større fare for varmgang, som igjen kan føre til brann. Ledninger ute i det fri kan øke risikoen for berøring, både av mennesker og dyr. Det kan føre til støt eller strømgjennomgang, sier kommunikasjonsrådgiver Anne-Mette Tuvin.

PS! Det er nylig utarbeidet en ny bransjenorm for lading om du kan lese om her.