— Vi snakker om et torpedomiljø, et voldelig miljø der svake blir tatt, truet og utsatt for grov fysisk vold, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen i Hordaland politidistrikt.

Hun er leder for vold- og sedelighetsavsnittet og har ansvar for etterforskningen av den alvorlige voldssaken, som nå er i sluttfasen.

Lokket med hasjpipe

2. mai 2006 blir en naken og skamslått 31 år gammel rusmisbruker, med bare en dyne rundt kroppen, lempet ut av en bil ved kirkegården i Møllendalsveien.

Mens han sleper seg opp til Haukeland Universitetssykehus, lurer han på hvorfor flere menn har slått løs på ham og voldtatt ham med en banan i et fremmed hus på Melkeplassen.

Når politiet kommer på sykehuset oppgir han navnet på én person - mannen som lokket med hasj for å få ham opp i huset. Alle de andre var maskerte. 31-åringen aner ikke hvem de er.

Politiet setter inn store ressurser for å finne ut hvem som har mishandlet mannen. De går til retten for å få avlytte telefonene til kjente kriminelle, som mistenkes å stå bak ugjerningen. Disse samtalene skal vise seg å gi svært interessant informasjon.

Løste andre saker

Ti måneder seinere mener etterforskerne å ha løst saken, og har siktet seks menn.

I tillegg har etterforskningen gitt politiet en betydelig bonus: Spaning og avlytting av telefoner har satt politiet på sporet av en uoppklart kidnappingssak, store mengder narkotika, ulovlige våpen og en fange på rømmen.

Syv personer er siktet for kidnapping og utpressing av en 26 år gammel mann i november 2005. Tre av disse er også siktet for voldtekten på Melkeplassen.

Dersom Riksadvokaten plasserer alle de ti siktede på tiltalebenken, vil dette bli den mest omfattende torpedorettssaken i Bergen noensinne. Voldtekt begått av flere personer i fellesskap har en strafferamme på 21 års fengsel.

— Politiet har satt inn store ressurser for å komme til bunns i dette torpedomiljøet, som vi ser har utviklet seg de siste årene, sier Tove Lian Mathiesen.

Hun understreker at politiet mener ofrene selv tilhører et belastet miljø, og at det ikke er folk flest som er torpedoenes mål.

— Det blir sagt at ofrene, som er de svakeste i narkotikamiljøet, står i gjeld, men det er veldig uoversiktlig, sier Tove Lian Mathiesen.

- Banket meg i en halvtime

Offeret fra Melkeplassen vet ennå ikke hvorfor han ble kastet inn i kottet og mishandlet.

Til BT forteller mannen at han møtte en bekjent i sentrum 2. mai i fjor. De tok en øl, så inviterte hans bekjente på en pipe hasj hjemme på Melkeplassen.

— Da vi kom til huset, gikk vi inn i gangen, og det første som skjedde var at jeg fikk en bjelke i hodet. Så kledde de av meg alle klærne og kastet meg inn i et kott under en trapp. Så slo de. Jeg tipper at de banket løs på meg i omtrent halvannen time, sier mannen.

— For meg var ikke det med bananen det verste. Da var jeg allerede rundjult. Det verste var den omfattende volden. Jeg hadde to hele ribben igjen da de var ferdig med meg, sier mannen.

Han er glad for at han overlevde besøkte i Fyllingsdalen.

— De kjørte meg til gravlunden nedenfor sykehuset. De skjønte vel at det var fare for at jeg kunne dø hvis ikke jeg hadde fått legehjelp, sier han.

Hevn og represalier

Politiet hadde en dom fra mai 2005 friskt i minnet da de starter jakten på motivet og gjerningsmennene i saken:

Da dømteBergen tingrett en nå 36 år gammel mann for å ha tapet en bekjent fast til en stol i en garasje, og mishandlet ham med øks, drill og kniv.

Offeret er samme mann som i fjor skal ha blitt voldtatt på Melkeplassen.

Politiets teori er at 36-åringen bestilte voldsoppdraget på Melkeplassen som hevn for at voldsofferet anmeldte mishandlingen i garasjen i mars 2004. 36-åringen er nå siktet for å motarbeide rettsvesenet.

Og nettopp frykt for hevnaksjoner i miljøet har gjort politiets arbeid utfordrende.

— Etterforskningen i disse sakene har vært veldig komplisert. De som er fornærmet i sakene kvier seg for å snakke med politiet av frykt for represalier. De som er siktet har valgt ikke å forklare seg, eller bare forklare seg stykkevis og delt, sier Lian Mathiesen.

Hun håper kampen mot et av Bergens mest brutale miljøer nå vil gi varige resultater.

— Vi håper vi har sprengt dette miljøet, men det er kanskje for tidlig å se noen slik effekt av etterforskningen, sier Lian Mathiesen.

paul sigve amundsen