— Velkommen inn! Viggo og Grethe tar smilende imot i døråpningen. Utenfor er det is og kuldegrader, men inne i stuen sørger lampeolje og en liten ovn for at temperaturen er behagelig. Her, i denne 42 fot store katamaranen, har samboerparet hjemmet sitt. Vanligvis ligger katamaranen til kai i Åstveitvågen i Åsane, men i dag har de tatt turen til Vågen og sentrum.

— Vi har jo en fantastisk frihet til å bevege oss dit vi vil. Hvis vi for eksempel har en jobb i byen, passer det bra å dra inn hit, sier Grethe.

Folk skiller seg jo når de har bygd ut huset for å få mer plass

Nøyaktig hvor mangekvadratmeter paret lever på, er vanskelig å svare på, blant annet fordi deler av arealet mangler ståhøyde. Men de har stue, tre ørsmå kahytter og to bad. Bortsett fra noen personlige eiendeler på et loft, er alt Viggo og Grethe eier om bord på båten.

— I begynnelsen lurte jeg alltid på hva vi hadde glemt da vi kastet loss. Men vi kunne jo ikke glemme noe, smiler Grethe.

SOVEROM: Gulvplass er det lite av i soverommet til Viggo Vea og Grethe Tonheim. Til gjengjeld kan de ha ny utsikt hver dag, hvis de ønsker det.
Tor Høvik

— Klærne våre blir faktisk slitt ut

Til sommeren er det ti år siden de bestemte seg for å selge leiligheten og gi opp det landfaste livet. Møblene og mesteparten av innboet forsvant samtidig. For å ha tingene under kontroll på båten, gjelder regelen om at hver gang noe nytt kommer om bord, må noe annet på land.

— Klærne våre blir faktisk slitt ut. Når vintersesongen er over og de tykke plaggene skal pakkes vekk, er det nesten alltid noe som er helt oppbrukt. Det skjedde aldri før da vi hadde så mye, sier Viggo.

Både han og samboeren er musikere og avhengige av å øve på trombonene. Det går fint, selv om plassen er liten. Så lenge de har hvert sitt lille rom, lukker de ute lyden fra partneren.

- Savner dere aldri den gamle leiligheten?

— Nei, ikke i det hele tatt. Vi bestemte oss for å være litt sprø og det viste seg å være et godt valg. Men det hender det blir litt trangt. Hvis vi roter kan vi ikke vente i fem dager med å rydde. På den andre siden går det fort både med ryddig og vasking når vi først setter i gang, sier Grethe.

Krangling?

Det hender likevel at paret tenker at de skulle beholdt leiligheten og leid den ut. Å bo på båt er nemlig ikke noen økonomisk gullgruve. Katamaranen kostet 1,3 millioner og banken gir ingen lukrativ boliglånsrente.

Krangling om bord er sjeldent, selv om plassen er liten. Paret trives ute og er blitt enda mer bevisste på å bruke naturen rundt seg enn de var før. Dessuten er stor plass ingen garanti for at parforhold varer lenge, mener de.

— Folk skiller seg jo når de har bygd ut huset for å få mer plass, sier Viggo.

BYHYBELEN: Vanligvis ligger båten til kai i Åstveitvågen i Åsane, men når eierne har avtaler eller bare ønsker litt byluft drar de inn til Vågen.
Jan M. Lillebø
ØVINGSLOKALE: Som musikere er Viggo Vea og Grethe Tonheim avhengige av å øve jevnlig på trombonene sine. Det klarer de fint selv om plassen om bord på båten er liten.
Tor Høvik