Thea Øvrebotten drømte om å bli vogntogsjåfør da hun var liten. Forrige tirsdag omkom 19-åringen i lastebilen da hun kjørte utfor fylkesveg 55 mellom Høyanger og Nessane.

Lastebilen havnet i Sognefjorden nedenfor veien. Den unge jenten var alene i bilen, og ingen så ulykken. Både politiet og eksperter i Statens vegvesen undersøker ulykken.

Stor respons

Øvrebotten var lærling i Hoff & Knutson Transport AS, og kollegaen Wanja Halsør tok initiativ til en punktmarkering som startet fredag klokken 13.

— Jeg aner ikke hvor mange som blir med, men jeg vet at det blir mange. Det har vært stor respons, sa Halsør på forhånd.Alle de om lag 4000 medlemmene i Norges Lastebileier-Forbund fikk SMS med oppfordring om å delta.

— Det er stort at så mange er med. Jeg har fått veldig stor respekt for sjåfører rundt om, sier Halsør.

Har du bilder fra markeringen? Send MMS til 2211, eller bruk e-post

Samme i mars

Lastebileier-Forbundet markerte seg også etter en ulykke i mars der Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) omkom en voldsom ulykke ved beryktede Ådland bru på Stord. Den gangen fikk demonstrasjonen nasjonal oppmerksomhet.

— Mange menneskeliv har gått tapt. Nå er det nok, sa fylkesleder Jan-Ove Halsøy.Igjen er han opptatt av standarden på vestlandsveiene.

— Det er en sympatierklæring med de etterlatte. Men vi vil også sette søkelys på vei og vedlikehold. Autovernet der Thea kjørte ut, var spesielt dårlig, sier Halsøy.

Hadde veien blitt bygget i dag, ville ikke autovernet blitt godkjent. Veinormalen krever minst 75 centimeter høyde, mens rekkverket på ulykkesstedet ifølge Firda.no måler 55 centimeter.

— Før de snakker om fjordkryssinger, må de sørge for veiene mellom fjordene, og alt som ligger rundt veiene. Rassikring og autovern må på plass før de tenker på nye, store prosjekter, sier Halsøy, som har vært spesielt kritisk til milliardprosjektet Hardangerbrua.

— Etterslepet i Hordaland og Sogn og Fjordane er ekstremt. Bare tenk på tunnelene, de er tikkende bomber, sier fylkeslederen.

Musikk i begravelsen

Initiativtaker Halsør var ikke med på markeringen selv. Hun skulle i begravelsen også startet samtidig i Førde kirke.

— Gravferden vil bli litt spesiell fordi den skal ha en del musikalske innslag av lokale musikere. De skal være med fordi Thea drev med musikk selv. Ellers blir det en ordinær gravferd som jeg tror blir veldig fin, sa sogneprest Kåre Knutsen Bratten til Firda.no.

Tidligere har ordfører Olve Grotle sagt til BT at han og hele lokalsamfunnet er preget av dødsfallet.

— Det er en veldig trist hendelse. Førde som et lite samfunn må vise seg fra sin beste side nå. Kommunen vil stille opp med det vi kan gjøre for de pårørende og berørte, sier han.

Diskuter saken under:

STOPPET: Kvikkisene ved Bergen Lastebilkontor deltok i markeringen - «til minne for alle være falne yrkessjåfører på våre veier», som de skriver i en melding til BT.
2211-TIPSER
NY MARKERING: Fylkesleder Jan-Ove Halsøy i Hordaland sier tilbakemeldingene fra medlemmene er at mange blir med fredagens markering. - Det har vært oppfordringer om å stoppe i 15 minutter, vi anbefaler fem. Vi ønsker ikke hindre øvrig trafikk, sier Halsøy.
HELGE SUNDE (arkiv)