TRULS JOHAN FLAKTVEIT FOTLAND

Alder: 28 år

Yrke : Selger i taxfree'en hos Colorline, arkitektstudent på deltid

Sivil status : Singel

Aktuell: Leder for Bergen Gay Pride, den ukelange homofestivalen som i dag arrangerer Regnbueparade i sentrum.

— Egen festival en hel uke til ende, og avslutning med parade. Det var da voldsomt?

— Jeg tror det er viktig for Bergen å ha en egen homofestival. Storbyer som virkelig produserer noe og der det skjer mye nyskapning består av en blanding av folkeslag og grupperinger. Undersøkelser har vist at de homofile er viktige i den blandingen. De setter nok litt spørsmålstegn ved det faste mønsteret. Derfor tror jeg at Bergen faktisk trenger at homofile blir mer synlige.

- Stort markeringsbehov, altså?

— Særlig fremtredende har ikke det homofile miljøet i Bergen vært. I 2003 ble de tidligere Homodagene relansert som Bergen Gay Pride for å bøte på anonymiteten. Homofile har omtrent bare vært fremme gjennom Fincken, som på mange måter er det store skapet i Bergen. Selv om det er bra med utesteder, er det tydelig at vi har behov for å markere at vi eksisterer på andre arenaer også.

- Å lage en festival kun basert på le g ning - det kan umulig være lett?

— Det blir jo det samme som å lage en festival for heterofile. Vi prøver å ha stor variasjon i arrangementene og samarbeide med alle. På årets program har vi blant annet hatt en politisk debatt, dragshow, kåring av Mr. Gay Bergen og dagens fargerike opptog.

- Apropos dagens parade - er bu d skapet først og fremst det fargerike fellesskap?

— Det skal ikke være så veldig politisk, men heller en feiring som 17. mai. Vi feirer at vi har fått en sånn frihet, at det er fint vær og at livet er herlig med fjær, livligheter og musikk.

- Så i dag er det bare å ta på seg finstasen og kaste seg ut i gatedansen?

— Ja, og du trenger på ingen måte være homofil eller lesbisk for å delta. Her er det åpent for alle. Det eneste kravet for å være med i Regnbueparaden er at du ikke skal være imot homofile.

SILJE VESTVIK