I formiddag begynner tollvesenet sin runde for å kontrollere nummerskilt Bergenserne er blant de første som skal sjekkes. Har du feil farge på oblatet, er konsekvensen to nummerskilt mindre. Men det finnes en vei utenom.

— Dersom noen vil betale avgiften i dag, kan de ta kontakt med tollvesenet direkte, eller gå inn på nettsidene våre, www.toll.no, sier toll- og kontrollsjef Rolf Ole E. Seljeflot ved Tollvesenet i Bergen.

— Hva tror du er årsaken til at folk ikke betaler i tide?

— En del har nok gamle biler og velger å avvente en EU-kontroll før de legger ut penger på kjøretøyet. Men vi pleier å få inn en del penger når folk oppdager at vi faktisk er ute og klipper skilter, sier tollsjefen - som lover ytterligere opptrapping av kontrollene på veiene når ferien er over.

500 millioner i Hordaland

Seljeflot gleder seg stort over at pengene kommer inn raskere enn i fjor.

— Vi er fornøyd med utviklingen. Bare i Hordaland utgjør årsavgiften 500 millioner kroner totalt, så det er mye penger det er snakk om. Jo mer penger vi får inn, desto lettere blir arbeidet for oss, sier han.

Årsaken til at statistikken nå er blitt positiv lesning, er i følge Tollvesenet den nye ordningen for mulig tvangsinndriving av årsavgiften.

— Fra i år av vil Statens Innkrevingssentral kunne ta pant i eiendom eller gjøre trekk i lønn hos bileiers arbeidsgiver. Det har vi informert godt om, og jeg tror det har hatt sin effekt, sier Seljeflot.

Skylder 17,5 millioner

I fjor skyldte folk i Hordaland og Sogn og Fjordane årsavgift for 14.000 kjøretøyer i fylket som skyldte staten årsavgift. I år er tallet rundt 8000. Det tilsvarer vel 17,5 millioner kroner. De siste purringene forfalt for godt over halvannen måned siden.

På landsbasis har rundt tre prosent av landets bileiere ennå ikke betalt de 2310 kronene staten tar for at du skal eie en firehjuling. Snittet er omtrent det samme i de to vestlandsfylkene.

— Verstingene er kommunene Sund, Fjell og Øygarden. De ligger på henholdsvis 4,53, 4,36 og 4,24 prosent. Kvam kommune er flinkest, med kun 1,33 prosent ubetalte, opplyser tollsjefen.

I Sogn og Fjordane er det befolkningen i Solund som skiller seg negativt ut. Der skylder hele 6,7 prosent av bileierne penger til Tollvesenet. Bare 0,66 prosent av hornindølene er i samme situasjon.