— Valgfrihet er ikke et fy-ord. Dette har jeg virkelig tro på, sa helsebyråd Trude Drevland (H) da hun holdt pressekonferanse i går.

Fra i dag tar ni private firmaer opp konkurransen med Bergen kommune om å tilby brukerne i Bergen de beste tjenestene innen husvask, oppvask og klesvask.

- Som hos frisøren

Tre av de private selskapene tilbyr sine tjenester i alle bydeler, de andre i noen deler av byen. Ifølge Drevland skal det være enkelt å bytte hvis brukerne ikke er fornøyde med tjenestene de får.

— Det skal være som å bytte frisør. Er du over tid misfornøyd, så skifter du bare, uten begrunnelse, sier Trude Drevland.

Målet er at valgmulighetene skal få alle tilbyderne til å yte topp service. 10-12 brukere av kommunale Bergen hjemmetjenester KF har gitt beskjed om at de kommer til å velge vekk det kommunale alternativet. Men Bergen kommune regner ikke med noe rush av folk som vil kvitte seg med de kommunale hjelperne.

— Erfaring fra andre steder viser at de fleste som allerede er brukere fortsetter å velge den kommunale tjenesten, mens de nye brukerne i større grad velger de private, sier Drevland.

- Kan be om ekstrajobb

Alle firmaene som ville konkurrere om vasken i kommunen, ble godkjent. Ifølge Drevland skjedde det etter en grundig prosess.

I tre år er de ni private og kommunen enerådende på markedet, før andre eventuelt får komme til. Hvert firma kan selv bestemme hvor mange ansatte de skal ha og hvor mange hver enkelt ansatt skal hjelpe, så lenge de oppfyller kommunens kvalitetskrav.

Velger noen av firmaene å trekke seg ut før de tre årene er gått, kan brukerne velge tjenester fra noen av de andre firmaene.

Til sammen kan de ni private betjene litt over 3000 av de rundt 5000 husstandene i kommunen som har rett på hjelp.

— Vi har forpliktelser overfor de kommunale hjemmehjelperne. Ingen trenger å frykte for jobbene sine, sier helsebyråden.

Firmaene som nå kommer inn på markedet, har forbud mot å tilby tjenester som ikke står i kontrakten.

— Men vi kan ikke hindre at brukere selv spør om og betaler for ekstra renhold, sier Drevland.