— Dette blir den første normale dagen på én uke, sier terminalsjef Alf Sognefest ved Bergen lufthavn.

I 11-tiden fredag formiddag har «bare» 13 av 36 avganger blitt innstilt. 22 fly har tatt av omtrent i rute, mens én avgang er et par timer forsinket. Resten av dagen er det planlagt 85 avganger, og i skrivende stund er kun fem av disse innstilt.

Etter en strabasiøs uke, ligger det an til åpent luftrom over Vestlandet i hele dag.

— Endelig fred fra vulkenan

Sognefest er meget fornøyd med at situasjonen på Flesland omsider ser ut til å normalisere seg.

— Det går faktisk veldig bra i dag. Terminalen er full av folk, og det er ingen kø i sikkerhetskontrollen, sier Sognefest.I løpet av dagen skal over omtrent hundre fly inn og ut av Flesland. Sognefest tror ikke det blir flere tilbakeslag.

— Vi har lært oss å være forsiktige som spåmenn, men nå er det stort sett bare damp som kommer fra vulkanen. Og været er med oss. Så det ligger til rette for at vi får fred fra naturkatastrofen - endelig! sier Sognefest.

Både Norwegian og Widerøe kom godt i gjenge tidlig i morges. Nå har også SAS - som i går kveld innstilte alle flygninger fra Flesland - omsider fått flyene i luften.

— Ikke minst går også helikoptertrafikken som normalt. Den er viktig for verdiskapningen på Vestlandet, sier terminalsjefen.

Endelig!

Alf Sognefest, terminalsjef ved Bergen lufthavn

Skryter av passasjerene

Skal du ut og fly, bør du likevel ta kontakt med flyselskapet ditt, fordi det fremdeles er forsinkelser og enkelte innstilte avganger.

— Det er uforutsigbarheten og av-og-på-situasjonen som har vært verst, sier Sognefest, som synes passasjerene har taklet kaoset på en forbilledlig måte.

— Rausheten og forståelsen vi har møtt denne uken, imponerer meg. Vi har nok skuffet mange passasjerer den siste tiden. De som er her nå, virker blide og forventningsfulle, sier han.

Aske truer fortsatt

Men asken er ikke borte fra norsk luftrom.

— Det ligger et teppe og bukter seg sør for Stavanger. De siste prognosene tyder på at det kan trekke nordover, kanskje til Karmøy, sier statsmeteorolog Ingmar Vikane fredag morgen.

Han tror ikke asken når Bergen og Hordaland. De nyeste prognosene fra klokken 8 morges, viser det samme. De neste prognosene kommer klokken 14.

— Slik det ser ut nå, er det bare Sola og muligens Haugesund som kan bli berørt fra klokken 14. Men asken over Rogaland tynnes ut over kvelden, og ved midnatt er det ingen aske over hele Norge, sier flymeteorolog John Ottar Bjørsvik ved Vervarslinga på Vestlandet.

Rammes du av askekaoset? Del dine erfaringer i kommentarfeltet.