Flymeteorolog Reidun Holmøy og hennes kollega hos Vêrvarslinga på Vestlandet har hatt travle dager siden forrige onsdag.

I dag kan hun for første gang varsle en askefri dag siden vulkanen på Island begynte å koke.

— De aller siste prognosene tyder på at askelaget trekker seg vekk fra Vestlandet og Norge, og går i retning av Danmark. Vindretningen er gunstig for oss nå, sier Holmøy.

Hun legger til at det kommer en ny prognose om noen timer, og at ting kan endre seg.

— Det ser greit ut i dag. Men vi får se hva som skjer.

Terminalsjef Alf Sognefest er lysere til sinns i dag enn han har vært de siste dagene.

— Utpå dagen håper vi at alt sviver som normalt, sier han til bt.no ved 7-tiden i morges.

Helt normalt er det likevel en god stund til det blir.

— Vi sliter med logistikken i hele Europa. Det tar litt tid å få de store flyselskapene i gjenge, som Kastrup i København. Men vi har allerede sendt avgårde en maskin til Gatwick i London, sier han.

Sognefest mener det nå blir en avgjørende jobb å få passasjerne til å stole på fly som fremkomstmiddel igjen.

— Vi må vise forutsigbarhet, sier han.

**Les også:

Flygere mener nye regler setter liv i fare**

Åpent i hele dag

Hele luftrommet over Norge er åpent frem til klokken 14 når neste askeprognose foreligger. Avinor regner videre med at området forblir åpent frem til natt til torsdag.

Avinor driver 46 flyplasser over hele landet og baserer seg på prognoser fra Met Office i London hver sjette time for å forutsi askesituasjonen i norsk luftrom. En prognose som var klar ved 8-tiden onsdag morgen viser at luftrommet over landet kan holdes åpent.

— Det ser egentlig veldig fint ut utover hele dagen når det gjelder luftrommet. Vi forventer ingen endringer i situasjonen, og i områder hvor det finnes askepartikler, regner vi med at de er borte senere på dagen, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Flyforbudssonen ligger onsdag mellom Island og Færøyene.

— Vi vil slutte å legge ut prognoser på nettet med mindre det skjer endringer i situasjonen. Situasjonen er i ferd med å gå tilbake til normale tilstander. Men vi er oppmerksomme på vulkanaktiviteten på Island og vil legge ut nye prognoser jevnlig igjen hvis det blir noen endringer, sier Ånonsen.

En oversikt viser mange innstilte fly hos Norwegian og SAS, mens Widerøe regner med å fly tilnærmet normalt.

— Trafikken fremover vil nok dessverre fortsatt være preget av uregelmessigheter og forsinkelser, understreker Widerøe på sitt nettsted.

Åpne for trafikk

Omtrent klokken 14.00 i går ble Flesland åpnet for all trafikk. En drøy halvtime senere meldte Avinor at hele luftrommet over Norge var åpnet for flytrafikk frem til klokken 02.00 natt til onsdag.

Stord Lufthavn, Haugesund Lufthavn Karmøy, Stavanger Lufthavn Sola, Kristiansand Lufthavn Kjevik og tidvis også Bergen Lufthavn Flesland var stengt tidligere tirsdag. Dessuten var det begrensninger på flytrafikk i Øst-Finnmark.