— Jeg måtte jo begynne med kort nå, da jeg hørte at det skulle bli dyrere å kjøpe billett på bussen, sier Helge Severinsen (77).

Han står ved Festplassen og venter på bussen hjem til Helleveien. I lommen ligger et Skyss-kort, og i hånden har han en overgangsbillett.

- Har øvd på kortbruk

— Jeg har øvd meg den siste uken. Det går overraskende greit, sier pensjonisten.

Han har gjort akkurat det Skyss ønsker å oppnå når de i dag innfører et såkalt ombordtillegg for passasjerer som kjøper billett kontant ombord på bussene i sone Bergen. Tropper du opp hos sjåføren med gammeldags seddel og mynt, koster billetten 40 kroner for voksne og 20 kroner for barn og honnør. Kjøper du derimot billetten på automat, i kiosk eller med Skyss sin billettapp for mobiltelefon, koster billettene henholdsvis 29 og 15 kroner. Enda billigere blir det dersom du bruker Skyss-kortet til såkalt KontantSkyss. Da får du en voksenbillett for drøye 22 kroner.

— Da jeg hørte om det gebyret, fant jeg ut at det ikke var nødvendig å være en av disse irriterende passasjerene som absolutt skal betale kontant hos sjåføren. For jeg ser jo at det sinker bussen når folk kommer med femtilapper og hundrelapper, og sjåføren må frem med vekslepenger, sier Severinsen.

Ingen klager

Ifølge Skyss har det ikke kommet klager på det nye gebyret den første dagen.

— Vi har fått en del telefoner, og det har vært enkelte som har kommet innom kundesentrene våre. Men vi har ikke fått negative tilbakemeldinger så langt. De fleste som har tatt kontakt, er godt voksne folk som gjerne har hørt eller om tilllegget, og som har spørsmål om hvordan de kan skaffe seg SkyssKort, sier informasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen i Skyss, og legger til:

— Nå er dette bare første dagen, men vi er godt fornøyde så langt.

En liten runde på bussholdeplassene i sentrum mandag ettermiddag avdekker at det store flertallet av passasjerene BT møter, bruker Skyss-kort i en eller annen form, eller kjøper billetter på telefon.

I fjor ble 75 prosent av billettene til bussene i Hordaland kjøpt kontant om bord i bussen, mens 18 prosent av billettsalget til buss og Bybane foregikk på automat. I fjor høst ble det imidlertid plassert ut 17 nye automater på terminaler og knutepunkter i bergensområdet. Nytt i år er lansering av billettapp og salg av enkeltbilletter i butikker og kiosker.

Vil slippe sjåførsalg

Ombordtillegget er siste tilskudd i rekken av tiltak som skal styre billettkjøpene vekk fra sjåførsetet i bussen.

— Målet er at flest mulig kunder skal ha gyldig billett før de går om bord i bussen. Mindre bruk av kontanter om bord vil føre til kortere opphold på holdeplassene. Kortere tid på holdeplassene vil øke sikkerheten for sjåførene og bidra til raskere reisetid. Reisetiden er et viktig element for å få flere til å reise kollektivt, skriver Skyss på sine nettsider.

Helge Severinsen synes tanken er god.

— Jeg synes mer synd på sjåførene enn på oss passasjerer. All den kjeften de får i løpet av en dag for å være forsinket, er skammelig. Det er jo ikke deres feil, sier 77-åringen.