TOR KRISTIANSEN

— Det var litt vanskelig å sy en «kakemann», innrømmer tredjeklassingen Bjarne Snarberg. Stingene ble litt vel store. Det var godt å ha en voksen i nærheten for at det kunne bli akkurat så fint som han ville ha det.

Byens mest kreativ

Vadmyra SFO har Bergens meste kreative julegaveverksted. Ryktene har begynt å gå og også nådd oss. 90 barn har laget minst tre presenter hver til jul. For tiende år på rad lager barna flotte, selvproduserte julegaver.

— Vi vil lage noe mer spesielt enn det de gjør på skolen. Hemmeligheten er å finne på noe enkelt som også blir pent, sier styrer Grethe Alvær. Hun innrømmer at det er en ekstra utfordring å fornye seg fra år til år. Hun og de andre ansatte stikker gjerne innom en og annen julemesse for å få nye ideer.

Bjarne har allerede laget tre ulike selvproduserte gaver på plass i en liten julepose. Han har dekorert et glass og et utskåret eple i julerødt i tillegg til kakemannen. Heldig er den som får disse fine tingene til jul.

Skaper stolthet

Lite skaper slik stolthet hos mor, far og bestemor som når jenten eller guttungen gir dem noe de har laget selv til jul.

— Barna er selv veldig stolte over det de lager. Da er det ekstra sårt om foreldrene ikke forstår og ser verdien, påpeker Grethe Alvær.

De aller fleste barna sitter rolig ved det største bordet og lager julegaver. Desiré Kallestad holder på å lage engler. Stine, Evelyn, Victoria, Helene og Katrine lærer hvordan de skal lage julenisse av en rød dusk. Rigmor Tonning hjelper dem alle så godt hun kan. Og der kommer en med et bitte lite Jesusbarn - julen i et nøtteskall - bokstavelig talt.

— Det er gøy å lage noe, forteller Stine Johnsen Høgås, men innrømmer at noe er litt vrient. Her kreves tålmodighet blant barna i julegaveverkstedet.

— Nei, barna sitter ikke inne hele tiden, forsikrer Grethe Alvær. Her er faste utetider. Selvsagt skal alle ha frisk luft i lungene. Da noen av gavene ble solgt på førjulstidens store foreldremøte innbrakte det ikke mindre enn 7000 kroner til Barneavdelingens post for kreftsyke barn.

TRE GAVER: Bjarne Snarberg har dekorert glass, malt et utskåret eple og sydd en «kakemann» før jul.<p/>
VERKSTED: Barna stortrives rundt bordet. Fra venstre Stine Johnsen Høgås, Evelyn Barnane, Helene Wahl, Katrine Woldseth og Rigmor Tonning, en av de fast ansatte.<p/>
ENGEL: En ispinne, filt og litt til blir snart en pen engel.<br/>Foto: TOR KRISTIANSEN