Han er 50 år og har begått innbrudd i hele sitt voksne liv. I april i år skrev Bergens Tidende historien om bergenseren, som fikk sin første dom i 1978. Store deler av ungdommen satt han innesperret i fengsel etter å ha blitt tatt for flere innbrudd.

Siden ble han erklært schizofren. Domstolen slo fast at han som 15-åring skulle ha hatt behandling og ikke straff. Han fikk en million kroner i erstatning og ble erklært strafferettslig utilregnelig. Dermed måtte politiet la ham gå hver gang de pågrep ham for innbrudd, til butikkeiernes store fortvilelse.

Siden 1990 har han vært på frifot. Fredag ble han sperret inne etter at Nordhordland tingrett varetektsfengslet ham i fire uker.

54 forhold i siktelsen

Denne uken ble han nok en gang tatt av politiet og satt i arresten, siktet for kriminalitet. Denne gang ble han ikke sluppet løs. Politiet valgte å fremstille ham for varetektsfengsling. Det sa Nordhordland tingrett ja til.

— Siktelsen mot ham inneholdt 54 straffbare forhold, for det meste vinningskriminalitet. Jeg antar disse sakene har kostet rundt 900.000 kroner i skadeverk. Vi mener det er sannsynlig at mannen er strafferettslig tilregnelig. Dette var tingretten enig i og fengslet ham i fire uker. Nå får vi ham plassert, slik at vi kan hente inn fagfolk som kan foreta ny judisiell observasjon av ham, sier politiadvokat Helge Vigerust.

— Hvorfor mener dere at han nå kan straffes for sine handlinger?

— Vi støtter oss blant annet på nye legeuttalelser og hans adferd som vi har observert over lengre tid. Vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at han er tilregnelig og begår lovbrudd ut fra et velfungerende profittmotiv, sier Vigerust.

Hvorvidt 50-åringen blir sittende i fengsel eller overføres til helseinstitusjon, er ikke avklart. Fredag var han til stede i retten. Ifølge Vigerust forklarte han seg greit.

- Koster millioner

Han forteller at det siden 2003 er registrert 344 saker på 50-åringen, med stort og smått.

— Hans kriminalitet koster et sted mellom to og fire millioner kroner i året når han er aktiv, sier Vigerust.

Flere ganger har mannen knust inngangspartiet i butikker. Deretter har han tatt med seg varer, gjerne tobakk. Han kan begå flere innbrudd om natten, for så å holde seg i ro. Enkelte innbrudd kan ha kostet mellom 50.000 og 100.000 kroner, bare i skadeverk, ifølge politiet.

- En tragisk sak

Advokat Rune Valaker er forsvarer for 50-åringen og synes saken er svært spesiell.

— Min klient ønsket ikke å bli varetektsfengslet. Jeg ba ham ta betenkningstid på om han skal anke. Det er en svært vanskelig og tragisk sak. Han er syk og trenger behandling, sier Valaker.

I tillegg til å ha en psykisk lidelse, bærer hans klient synlig preg av å ha levd et hardt liv.

Dersom min klient hadde fått helsehjelp da han var 15 år, ville han kunne ha fått et godt liv. I stedet ble han sperret inne. Hans mentale sykdom ble forverret og han begynte med selvmedisinering. Jeg vil understreke at han ikke har voldsdommer på seg, men selv har han fått mye bank av andre i rusmiljøet opp gjennom årene. Han har blitt utnyttet, sier Valaker.