Ole-Johan Johanson skulle ta seg en helgetur på hytten på Hornmannsteigen i nærheten av Upsete, men da han skulle kjøre hjem søndag kveld, var Rallarvegen stengt av ras.

— De fleste i området er på høstferie, så for dem er det ikke noe problem. Men jeg skulle vært på jobb søndag kveld, sier Johanson. Han bor og jobber i Bergen.

Store steinblokker

Johanson forteller at det var åtte-ti biler som ikke kom seg forbi den sperrede veien.

— Raset var massivt. Det er tre steinblokker i veien, og den største er nesten like stor som halvparten av hytten min på 80 kvadratmeter, sier han.

Mandag ettermiddag var opprydningsarbeidet i gang. Veien ble åpnet delvis slik at alle bilene kom seg over på andre siden.

- Flaks

Etterpå ble veien stengt igjen, ifølge Johanson.

Det skal være rundt 500 meter fra nærmeste hytte til raset.

— Biler kjørte på veien rett før raset gikk, så de hadde flaks, forteller Johanson.

Hos Jernbaneverket melder pressevakt Harry Korslund ved 17.30-tiden at det fortsatt er uklart når Bergensbanen kan åpne.

— Dette er en omfattende kartleggingsjobb som involverer geologer og klatrere. Vi må først få klarhet i omfanget før vi kan gi noen estimater på når vi får ryddet opp og åpnet Bergensbanen igjen, sier han.

— Vi tror ikke det vil gå trafikk igjen denne uken, sier kommunikasjonssjef Inge Hjertaas i Jerbaneverket. Tirsdag skal klatrere opp i fjellsiden for å rydde og sikre. Siden må linjene ryddes og repareres. I mellomtiden settes det opp buss for tog på deler av strekningen. Informasjon finnes på NSBs hjemmesider.

Inntil videre er det alternativ transport fra Voss og østover.

Tidligere i dag ble togene mellom Bergen og Voss også stoppet grunnet en kommunikasjonsfeil, men denne feilen ble rettet i løpet av dagen og togene går nå som normalt mellom Bergen og Voss.

Resepsjonist Josefin Brodd på Finse 1222 forteller at hotellet er stengt for sesongen, så de har ingen problemer med få gjester hjem.

— I dag reiste noen av personalet. De måtte ta tog til Geilo og buss vestover derfra, sier hun til BT mandag.

Syv personer er igjen av de som jobber på hotellet. De skal ikke reise noe sted tirsdag.

— Da får vi se hvordan det går, sier Brodd.

rydding.jpg
2211-tipser