ANNE-GRETHE DAHL

På fortauet utenfor gutteromsvinduene til «byggmester» Harald Kaasa Andersen (9) og «snekker» Ingebrigt Ryland Røyrane (8 1/2) i Gamle Nøstegaten 10 og 8 tar en meget spesiell byggteknisk kreasjon form. Guttenes egen trehytte — bygget av paller fra barnevognbutikken like ved - rager foreløpig halvannen etasje i været, med innvendig trapp og tett tak imellom.

— Kanskje vi kan leie den ut til studenter? Vi kan ta ti tusen kroner i måneden! Eller kanskje heller en hundrelapp i uken? Eller den kan bli et dyrehus! Vi skal i hvert fall ha to etasjer på den. Minst! Ingebrigt, Asgeir, Bendik og Harald har planene klare.

Initiativtakeren

«Byggmester» Harald er sjefen. Det er han som bestemmer hvordan pallene skal demonteres med kubeinet, hvor lange plankene skal være når de sages, hvor de skal spikres fast, hvor vinduet og døren skal være og hvilket verktøy som passer til de forskjellige jobbene.

— Jeg er spesielt interessert i gravemaskiner. Det er utrolig hva du kan gjøre med en gravemaskin! Men jeg har også fått mange gode jobbetips ved å studere jobbemennene som river og bygger borte i Baneveien - der som sykkelbutikken lå, forklarer Harald og svinger seg galant opp på gulvet i det som skal bli hyttens annenetasje.

Tredje prosjekt

Guttene har høy arbeidsmoral og stiller «på jobb» hver eneste dag, uansett vær. Harald er alltid førstemann ut døren. Allerede i halvsyvtiden om morgenen er han på plass ved byggetomten i Baneveien - for å lære seg nye byggetriks. Deretter slår han følge med kjommiene på skolevei til Møhlenpris skole. Vel hjemme etter SFO igjen er det så vidt tid til middag, før «jobben» atter venter. Arbeidstidsslutt er klokken 20. Punktlig!

— Den første hytten laget vi for snart et år siden. Den var også på to etasjer, men mye skeivere enn denne. Deretter laget vi et grådig flott helikopter, som vi liksom reiste rundt i hele verden med. Blant annet bombet vi en hel by med det helikopteret, forteller en influensasyk, men slett ikke sykmeldt Asgeir Simonsen (snart 11).

— Og vi gjør alt selv. Trenger ingen hjelp fra de voksne, skyter Harald inn.

Ompa til du dør

Selvsagt må byggegjengen ha musikk til arbeidet. Fra Ingebrigts halvåpne gutteromsvindu høres umiskjennelige Kaizers Orchestras pumpeorgel-og slegge-lyder. «Ompa til du dør» iblandet egne hamrelyder er som fløyel i Haralds ører.

— Nei, her kan du ikke bruke drill, bruk heller skrujern! Denne spikeren er laus! Nei, ikke bruk den planken der! Ikke sag ennå, planen er å tette veggen med den derre! Jeg skal bare på do, i mellomtiden kan dere jekke paller. Det er bra! Bra! Bra! Harald «byggmester» sender ut ordrer og skryt i skjønn forening. Rene proffen ...

Og Gamle Nøstegatens guttaboyser følger så gjerne Haralds ordrer:

— Det e' jo ikkje mine planker og mitt verktøy og min hytte. Det er vårres ! konkluderer Mads Lindtner (6 1/2) med.

Og det har han jo helt rett i ...