• Helikopter hindret stor skogbrann på Askøy.

Mandag ettermiddag gikk brannalarmen på Askøy — igjen. En hytte med et uthus brente ned til grunnen på Skotnes.

Det var brannhelikopteret, som var på sin aller første jobb i Hordaland, som til slutt fikk druknet flammene med saltvann.

- Hindret stor skogbrann

— Det har vært ekstremt krevende arbeid, fordi Skotnes er så avsidesliggende: Først er det 20 minutter i bil, så må vi gå like lenge til fots mens vi bærer utstyr. Det er is på sjøen, og båtene har slitt med å komme seg frem. Selv ikke sjøsprøyten klarte å bryte opp isen. Det var helikopteret som fikk slukket brannen til slutt, forteller vakthavende brannsjef Roger Ingebrigtsen på Askøy.

Han understreker at helikopteret var helt uunnværlig for brannfolkene på stedet.

— Uten helikopteret hadde vi hatt en større skogbrann i området. Den kunne gått over timer og dager. Dette er det verste scenariet vi kunne fått. Det er en god del hytter i området, og det er langt dit.

Hytten som brant ned ligger innerst i Meavågen på Askøy.

HYTTEFELT: Operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt opplyste til BT at det er snakk om en hyttegrend med ti hytter.
PAUL SIGVE AMUNDSEN

Ifølge en tipser var brannen synlig helt til Sotrabrua.

VASKELIG TILGJENGELIG: Minst en hytte brenner på avsidesliggende Skotnes, melder politiet.
2211 tipser

— Kunne se tvers i gjennom

Lars Martin Woll Skotnes og hans far Martin Skotnes kom til stedet før brannvesenet. De hadde vært i området for å skifte en pumpe på sin egen hytte, da de så all røyken. De prøvde først å komme frem med båt, men kom ikke frem på grunn av is. Da tok de beina fatt, og løp igjennom skogen.

— Da vi kom inn i området sto hytten i full fyr og vi kunne se tvers i gjennom den. Vi var ganske sjokkerte. Vi prøvde å slukke brannen med våte tepper, men det var ikke håp, forteller Lars Martin.

Pappa Martin Skotnes forteller at de derfor i hovedsak prøvde å stoppe brannen fra å spre seg til nabohyttene.

— Flammene var helt opp i veggen på min onkel sin hytte, men heldigvis kom brannvesenet og fikk reddet den, sier han.

Hytteeierne skal etter det BT kjenner til ha vært utenfor hytten da brannen startet. De skal også ha vært i arbeidet med å slukke hytten, frem til brannvesenet kom.

Brann nummer seks

Dette er den sjette brannen på Askøy på få dager. De fem første har vært mindre gressbranner.

— Vi håper på null branner, og i hvert fall ingen i dette området, sier brannsjefen.

Mange branner

Fredag måtte politi og brannvesen rykke ut til Breivik for å redde flere hus fra flammene.

Tidligere mandag har det også brent i Austrheim, på Haus, Tysnes og Tjeldstø. Bare lørdag var det 15 gressbranner i Hordaland.

En rekke kommuner, blant dem Askøy, har innført forbud mot å tenne opp ild, og branner som er påtent med vilje for å brenne bråte eller gress, kan bli anmeldt.

Tips eller bilder? Send SMS/MMS, skriv e-post

skotnes2.jpg
Lars Martin Woll Skotnes