På en bølge av gode meningsmålinger ble gårsdagens årsmøte i Bergen Høyre til en orgie i begeistring og lykkønskninger:

Formann Torbjørn Hansen slo an talen i sin oppsummering av 2003: «Et fantastisk år.»

I Bergen fikk Høyre 43 prosent flere stemmer enn ved forrige lokalvalg. Partiet sikret seg både byrådsleder og ordfører og gjenerobret makten i fylkespolitikken.

Hansen hadde fått med seg Dagbladets oppslag om at Erna nå er mer pop enn Bondevik.

— Jeg var faktisk ikke klar over at Bondevik var så populær, spøkte Hansen.

34 år er gått siden sist Høyre hadde en partileder fra Bergen. Og partiet har aldri hatt en statsminister fra byen mellom de syv fjell..

Ordfører Herman Friele hoppet rett ut i svulstighetene, så begeistret var han:

— Gratulerer, Bergen Høyre. Fremtiden er vår, proklamerte byens nye borgermester.

- Gradvis bedring

Tre minutter over tolv entret påtroppende partileder Erna Solberg lokalet og fikk stående og taktfast applaus før hun hadde sagt et ord.

Mens først ble hun introdusert med en formulering som avslører at det tross alt er noe nøkternhet i behold i det tidligere hardt prøvete partilaget:

— Da overlater vi ordet til den sannsy n lige nye lederen av Høyre, sa Svein Eriksen, ordfører i representantskapet.

Erna Solberg selv unngikk med kledelig beskjedenhet å snakke om noen Erna-effekt, selv om partiet på to nye nasjonale meningsmålinger skårer over 19 prosent. I Hordaland får partiet nå nær 25 prosent.

— Vi har sett en gradvis og rolig bedring de siste månedene. Nasjonalt er Høyre nå på nivå med meningsmålingene fra høsten 2002. Jeg mener fremgangen skyldes at vi kan vise til resultater av regjeringens politikk, sa Erna Solberg og ga deretter en nesten 45 lang gjennomgang for sine partifeller om den politiske situasjonen, slik Høyre ser den.

Valgfriheten!

Et sentralt poeng for Solberg er valgfriheten, som Høyre vil innføre på alle nivåer der partiet har makten. Ikke bare skal det være fritt sykehusvalg. Folk skal få fritt skolevalg og fritt brukervalg i eldreomsorgen.

— Vi skal snu makten i det norske samfunnet. Folk skal ikke være klienter eller mottaker. De skal være kunder, sa på påtroppende partilederen og minnet om at resultater fra de første normerte prøvene i grunnskolen blir offentliggjort til høsten:

— Det er bare å forberede seg, dere som er bypolitikere. Når folk får øynene opp for at det faktisk er forskjeller på hvilke resultater skolene oppnår, vil det bli økt fokus på innholdet i skolen. I dag handler alt om kvaliteten på skolebygg.

Innføres neste år

På tredje benk satt helsebyråd Trude Drevland og nikket bekreftende da Solberg snakket om hvor riktig det er å gi hjelpetrengende eldre rett til å velge hvem som skal yte dem hjemmehjelpen.

Til Bergens Tidende sier Drevland at byrådet tar sikte på å få vedtatt en ordning med fritt brukervalg i Bergen til høsten. 1. januar neste år skal nyordningen tre i kraft.

BEGEISTRING: Partifellene fortsatte å klappe for Erna Solberg lenge etter at hun hadde forlatt talerstolen og benket seg i salen. Torbjørn Hansen (til venstre) og Trude Drevland (bak) var blant de mange som hyllet den påtroppende partilederen.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ