— Dette skal vi aldri glemme. Det betyr alt for oss at disse gutta har reist tusenvis av kilometer for å vise sin sympati, sa New York-brannmann Edward Thompson, som er president i FDNY Viking Association, en organisasjon for New York-brannmenn med skandinaviske aner. Plaketten var laget av bergenskunstneren Gro Pedersen.

Arbeiderklasseområdet Staten Island er hjem til mange av byens brann- og politimenn. FDNY Viking Association ble startet for 20 år siden av en gruppe skandinaviske brannmenn. De har 310 medlemmer i hele New York-området.

— Vi mistet seks medlemmer i World Trade Center i fjor. Det har vært et veldig vanskelig år, fortalte Thompson.

— Hvordan skal brannvesenet i New York komme seg igjennom dette?

— Det blir svært vanskelig. Mange av brannmennene er veldig preget av det som har hendt. Jeg vet ikke om de noen gang vil klare å komme over det. Livet går videre og de prøver å hjelpe hverandre. Mange går i terapi, og litt etter litt blir det lettere. Vi skal ikke la terroristene vinne, sa Thompson.

FDNY har fått støtte fra brannmenn over hele verden. Det har vært uvurderlig, sier han.

Det ble en begivenhet med et sterkt bergensk preg. Bysbarn Atle Leikvoll, som er generalkonsul i New York, følte seg nesten som hjemme.

— Når jeg så en stor gruppe brannmenn fra hjembyen min Bergen, følte jeg at ringen var sluttet, sa Leikvoll i sin tale.

Leikvoll hyllet de 343 brannmennene som ga livet under terrorangrepene i fjor. Han leste en engelsk oversettelse av «Dugnad» av Odd Helge Haugen, et dikt, sa Leikvoll, som hadde vært i tankene hans både 11. september i fjor, og ved ettårsmarkeringen i år.

For den mannsterke gruppen fra Bergen brannvesen som har deltatt på New York turen, har oppholdet vært en sterk opplevelse.

— Det i kommer til å huske best er kanskje det utrolig sterke samholdet. Selv om det er langt fra Norge, så er det akkurat samme typen mennesker som jobber i brannvesenet her, som det er i Norge, sier Leif Linde