I år som i fjor arrangerte muslimer i Bergen — hovedsakelig sjiiaer - en demonstrasjon for å minnes sin største helt: Imam Hussein.

Protest mot IS

I år ble opptoget også en sterk protest mot terrorgruppen Den islamske stat, som har kontroll over deler av Syria og Irak.

— Det som skjer i Syria og Irak er helt forferdelig, og vi tar sterk avstand fra Den islamske stat, al-Qaida og andre terrorgrupper. Det de gjør har ingenting med islam, koranen eller profeten Muhammed å gjøre, sier Worod al-Obaidi.

Hun leder kvinnegruppen i Abu al-Fadel islamsk kultursenter, som holder til i Nygårdsgaten og som arrangerte dagens demonstrasjon.

Imam Hussein var profeten Muhammeds barnebarn, og ble drept i slaget ved Kerbala i dagens i Irak i år 680.

Led martyrdøden

Ifølge tradisjonen red Hussein mot den sikre død med bare 70 tilhengere i ryggen — vel vitende om at han var maktesløs mot en styrke på flere tusen mann. Hans offer er blitt det fremste symbolet på martyrdøden for sjiaene, og har mer enn noe annet formet deres identitet gjennom historien.

— Han er et viktig symbol mot slaveri og undertrykkelse, og er ikke bare en helt for sjiamuslimer, men også for kristne. Vi hadde også sunnimuslimer med i toget, sier al-Obaidi.

I dag er det sørgedagen Ashura, til minne om Husseins martyrdød. Tradisjonelt varer sørgeperioden i 40 dager. Da strømmer millionier av pilegrimer til Kerbala for å minnes Hussein. Pilegrimene har flere ganger blitt utsatt for terrorangrep fra ekstreme sunni-grupper, som anser dem for å være vantro.

— Imam Hussein lærte oss å respektere alle mennesker, uavhengig av rase og religion. Han står for frihet og rettferdighet, og er vår helt. Vi tar avstand fra alle terrororganisasjoner, og også grupper som Profetens ummah, som står for de motsatte verdiene, sier al-Obaidi.