Først hjalp flyvertinnen passasjerene ut av flyet. Deretter hoppet hun selv.

— Vi er veldig stolte av henne, sier Maibritts mor, Greta Magnussen.

Hun har reist fra Færøyene for å våke over datteren, som får behandling for brannskader på Haukeland universitetssykehus. Torsdag kveld blir Maibritt flydd til Dronning Alexandrine Hospital i Torshavn på Færøyene.

Helt på Færøyene

Den unge flyvertinnen blir i dag utropt som helt i de to største avisene på Færøyene, der hun kommer fra. «Maibritt er helten - reddet ni menn» står det med store bokstaver i avisen Sosialurin.

Passasjerene hun reddet er ikke mindre rause med skryten.

— Hun var veldig rask med å åpne den ene nødutgangen. Selv hadde noen av oss prøvd å åpne to andre dører uten å lykkes. Trolig kan vi takke henne for at vi er i live. Hun gjorde alt rett, sier Kenneth Palmer (34).

Andre passasjer har fått formidlet sin dype takknemlighet gjennom de ansatte på Haukeland universitetssykehus.

— Pasientene sier hun har gjort en kjempeinnsats, og det har helsepersonellet fortalt henne, sier klinikksjef August Bakke ved kirurgisk avdeling på sykehuset.

Også representanter fra ledelsen ved Aker Kværner Elektro, som besøkte henne på sykehuset tirsdag kveld, takket henne for innsatsen.

- Ville inn igjen

Da flyet krasjet i skråningen ved Sørstokken flyplass, holdt Maibritt Magnussen hodet kaldt. Etter å ha åpnet nødutgangen bak i flyet, sto hun der for å hjelpe passasjerene ut. Selv hoppet hun ut sist.

— Da hun talte over passasjerene utenfor, oppdaget hun at det manglet noen folk. Da prøvde hun å komme seg inn i flyet igjen, men det var noen nordmenn som stoppet henne, forteller flyvertinnens fetter, Ólavur Olsen.

Med en svartsvidd hestehale gikk hun i stedet rundt 300 meter bort fra vraket. Her lånte hun en mobiltelefon, og slo nummeret til sin mor på Færøyene.

«Det har skjedd noe forferdelig,» sa hun, ifølge Greta Magnussen.

Vil ha datteren hjem

Maibritt Magnussen har bare jobbet som flyvertinne siden mai i år. Likevel har hun rukket å sette seg godt inn i sikkerhetsrutinene.

— Hun har gått helt opp i dette med flysikkerhet. Hun leser stadig bøker om temaet, forteller hennes mor.

Greta Magnussen håper på å få overført datteren sin til sykehuset i Tórshavn på Færøyene i dag. 21-åringen har store brannskader på ryggen og nakken, og får tett oppfølging fra psykolog.

Silje Katrine Robinson