Mens tusenvis av bilister og busspassasjerer fra Åsane satt bom fast i endeløse køer på nordre innfartsåre torsdag morgen, var snøggbåten fra Nordhordland på vei innover Byfjorden — helt i rute, som vanlig.

Da pendlerbåten «Teisten» nærmet seg Vågen, fant styrmann Sangolt frem mikrofonen og fremførte strile-klassikeren «Dar kjem dampen».

Til ære for passasjerene

— Det ble en ekstra god start på dagen og utløste spontan applaus blant passasjerene, sier en av de reisende til BT.

Hovedpersonen sier det var køkaoset på innfartsårene fra nord som trigget sanglysten.

— Jeg sa til passasjerene at jeg blir så glad for at de velger snøggbåt fremfor bil. De fortjente en sang, forteller Sangolt.

Innover fjorden mot Bergen hadde mannskap og passasjerer utsikt til bilkøen i de ytre delene av Sandviken. De som valgte snøggbåten fra Knarvik til sentrum torsdag morgen, brukte 27 minutter på reisen.

Ingen medlidenhet

Fra Lønborg tok den syv kilometer lange turen med buss eller bil mer enn en time, som følge av et trafikkuhell i Fløyfjellstunnelen.

— Har du medlidenhet med bilistene som stamper i kø morgen og ettermiddag?

— Ha ha, nei det har jeg ikke. Men de som bor i Nordhordland er hjertelig velkommen om bord på båten.

Rune Sangolt synger ofte den folkekjære «Dar kjem dampen», som er skrevet av døveprest Ragnvald Hammer og tonesatt av Ivar Medaas.

Trist avskjed med Flaggruten

— Jeg tok tre vers av sangen torsdag, men kan selvfølgelig alle utenat, sier Sangolt.

Det er langt fra første gangen styrmannen underholder passasjerer på snøggbåtene langs vestlandskysten. På avskjedsturen til Flaggruten mellom Bergen og Stavanger 30. desember i fjor, hadde Sangolt laget sin egen vri på «Dar kjem dampen», for å markere den triste begivenheten. Se video her.

Det var en sørgelig dag for Sangolt, som hadde mange års fartstid på Flaggruten. Han synes det er uforståelig at det ikke lenger er båtrute mellom Vestlandets to største byer.

Ellers er det munterhet og godt humør som kjennetegner båtturene når Sangolt står på broen.

Skrøner og historier

— Jeg forteller noen skrøner og synger litt av og til. Folk ser heldigvis ut til å stte pris på det. Neste uke skal jeg på Sunnhordalandsruten, og om sommeren pleier jeg å skape litt liv og røre på turistruten mellom Bergen og Flåm.

— Målet er at passasjerene skal ha en kjekk tur og selv får jeg mye glede tilbake fra hyggelige mennesker, forteller Sangolt. Den sangglade styrmannen er vaskekte stril fra Sund, akkurat som «kystens trubadur», avdøde Johannes Kleppevik.

Fjordens talsmann

Styrmann Sangolt mener flere pendlere fra omegnskommunene rundt Bergen må få muligheten til å velge sjøveien til Bergen, slik folk på Askøy og Nordhordland har i dag.

— Båten er det mest effektive transportmiddelet som finnes. Fjorden er riksvei nummer én. Her er ingen vedlikeholdsutgifter eller køer. Politikerne krangler om kjempedyre strakstiltak og veier og broer til milliarder for å redde Sotra fra trafikkaoset. Hvorfor åpner de ikke en båtrute? Da får de bybane, ikke på skinner - men på fjorden, sier Sangolt.

— Får passasjerene til Nordhordland høre deg synge flere ganger?

— Det kan godt hende jeg tar en trall i morgen, før jeg mønstrer av Nordhordlandsruten for denne gang, sier den syngende styrmannen.