I går ble det kjent at åtte sentrale medlemmer av Rødt i Bergen melder seg ut i protest mot den ideologiske ensrettingen i partiet.

En av grupperingene som utmelderne er særlig opptatt av er «Tjen Folket», inspirert av Kinas tidligere kommunistiske diktator Mao Tse Tung.

Bruker dekknavn

Gruppen skal drive organisert fraksjonsvirksomhet både innenfor Rødt og i ungdomsorganisasjonen Rød Ungdom.

Med unntak for talsperson Henrik Ormåsen opererer alle medlemmer med dekknavn, noe som kommer frem i referatet fra et fraksjonsmøte gruppen skal ha holdt før Rød Ungdoms landsmøte i helgen:

Møtet åpnet med en hilsen fra Oswald (dekknavn), noe som umiddelbart utløste «applaus og roping av kommunistiske slagord og namnet på ulike kommunistiske leiarar opp gjennom historia», som det heter i referatet.

Osvald var for øvrig dekknavnet til Asbjørn Sunde, en norsk kommunist som ledet den mest aktive sabotasjegruppen i Norge under andre verdenskrig.

«Paprika» og «Smørbukk»

Møtet forberedte ulike strategier for å få mest mulig innflytelse under RUs landsmøte. RU omtales som «paprika» i referatet, mens grupperingen kaller SOS rasisme for «Smørbukk».

Et viktig tiltak er å bruke landsmøtet til «å vinna fleire folk til oss» det skal blant annet skje ved «å knyta seg sosiale band før den politiske kritikken» fremføres. «Ver viljug til å gjera ein jobb og smil pent også om det er leiinga som bed om praktisk hjelp, til dømes.»

Fant trøst hos Mao

Tjen Folket erkjenner at grupperingen ikke er stor, men finner i referatet trøst i Maos militærskrifter: «Me er marginale, men kan vinna store sigrar.»

Ledelsen i RU advarer mot grupperingen og understreker at organisert fraksjonsvirksomhet er forbudt.

Talsperson for «Tjen Folket» Henrik Ormåsen hevder over Klassekampen at referatet er mer eller mindre et falsum, der RUs ledelse har klippet og limt og konstruert et referat.

Les hele referatet her.

Synspunkter? Diskuter saken her!

Walter Wehus