Det er kø utenfor Arenum messehall. Av familier som ikke har kommet seg på fjellet, som kanskje er i ferd med å gå lei av kosen i hjemmet, lei av påskekyllinger og påskeegg og påskeliljer og påskefrokoster og kortspill og påskekrim og brettspill og god mat og drikke. For det går en grense. Langfredag og de andre påskedagene kan bli veldig lang for dem som tilbringer påsken i byen. Heldigvis finnes det alternativer til peiskos, skiturer og klissete appelsinfingre som sitter fast i selbuvotten.

Hysteriske hyl

På veggen utenfor Arenum gliser «Lindströms Tivoli», «gratis adgang» og «åpent hele påsken» mot action-hungrige små og store. Inne i hallen blinker det på hver kvadratmeter. Det er trangt om saligheten. Tett mellom rosa sukkerspinn som vandrer fra karusell til karusell, mellom popcorngumlende småtasser på vei mot neste bod, der en stor, glisende bamse står i fare for å bli med hjem — hvis en bare klarer å knuse en flaske eller treffe oppi et melkespann med en ball som slett ikke vil oppi melkespannet.

Fra spøkelsestoget høres skrik av den skrekkslagne typen, fra barn som frivillig lar seg skremme. Det er deres form for påskekrim, med umiddelbar løsning. De trenger ikke vente til første påskedag.

Technomusikken dundrer ut fra ørten høyttalere, men klarer ikke overdøve gjennomtrengende hyl og hvin fra vettskremte karusellpassasjerer, som ler hysterisk etter endt tur, de rister skrekken av seg og tumler videre mot neste utfordring. På sidelinjen står voksne og vinker til barna, mens de kikker megetsigende på den fremmede foreldrekollegaen ved siden av seg, rister på hodet og enes om at de blir kvalm bare av tanken på det avkommet lar seg fryde av. De er søstre og brødre i tivoliånden nå.

Tivolivett

Radiobilene derimot - tivolienes udødelige klassiker - får også pappaøyne til å funkle av vellyst, og smilene til å nå øreflippene når de får kjøre tulling og krasje rundt på en bane - vel å merke med en godt festet arm rundt den lille.

Men også tivolipåsken har regler, akkurat som fjellpåsken har sine fjellvettregler. Faren her er ikke skred eller dårlig vær eller dårlige klær, men er du for liten for de raskeste karusellene, de som motarbeider tyngdekraften mest, må du pent stå over. Bedre lykke neste påske.

God bypåske!

Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan