— Vi har aldri hatt så høy omsetning på annonsene våre som nå. Vi vil oppfordre folk å leie ut rom og hybler. Det er det samme om de gjør det hos oss eller andre nettaktører. Poenget er at situasjonen er kjedelig for mange som trenger et sted å bo, sier Christian Rasmussen i hybel.no, som har utarbeidet de ferske tallene.

Går mot kaos

Han tror prisene og etterspørselen stiger kraftig mot studiestart.

— Det vi ser nå mangedobler seg i august. Dette kommer til å bli ganske kaotisk, hvis ikke tilbudet blir bedre, sier Rasmussen.

Her er en oppdatert oversikt på snittpriser på hybler og bofellesskap for Bergen frem til og med juni måned. Tall er hentet fra Hybel.no sine annonser fra og med januar til og med.

Bergen totalt: 3450 kroner

  • Sentrum: 3450 kroner
  • Sandviken/NHH: 3500 kroner
  • Danmarks plass: 3350 kroner
  • Gyldenpris/Laksevåg: 3450 kroner

— I snitt har prisene økt med rundt åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Rasmussen.

Verre enn før

Ved bergenstudenten.no går de på visninger for studenter som ikke har mulighet til å gjøre det selv.

— I år frykter vi at kampen om hyblene blir litt verre enn i fjor. Det er alltid kaos fra midten av juli, men prisene har økt standarden blitt dårligere. Dermed blir markedet tøffere for studentene, sier Wenche Nygård i bergenstudenten.no.

Når boligprisene går ned er det en del som prøver å få solgt leilighetene sine.

— Dette kan være leiligheter som er blitt brukt til utleie, og da forsvinner disse ofte fra leiemarkedet når de kommer til en ny eier, sier Nygård.

Foreldre bekymret

Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøyskole og Bergen kommune betaler prosjektet bergenstudenten.no med å gå på visninger for nye og gamle studenter.

— Da jeg begynte å studere for fire år siden var prisene på 2500 kroner. Nå må studentene betale 3300 kroner for det samme rommet. Maksgrensen for mange går ved 4000 kroner, sier Nygård.

Nå begynner aktiviteten å øke blant alle som trenger et sted å bo.

— Nå har vi begynt å merke pågangen. Veldig mange foreldre er bekymret for ungene sine og ringer oss, sier Nygård.

Holder prisauksjon

Og prisene kan nå nye høyder når universitetet og høyskolene sender ut svar om inntak den 20. juli.

— Prisene skal egentlig ikke øke. Men vi opplever at det er auksjoner på husleien når det koker på markedet. Da kan det bli dyrt, sier Nygård.

Lettest er det å få rom i bokollektiv. De fleste ønsker seg en egen hybel med egen kjøkkenkrok, men de går raskt og er gjerne opptatt i mange år, fordi de fleste blir boende der. En del vennepar er på jakt etter treromsleiligheter, men dette er det vanskeligste å finne.

De mest populære stedene å bo er i Sandviken og på Nygårdshøyden

— Mange foreldre og kommende studenter er fortvilte nå. Hyblene går så raskt at de blir opptatt før mange rekker å ringe om annonsen, sier Nygård.

Hva synes du om hybelmarkedet i Bergen? Diskuter saken i feltet under.

PRIVAT
PRIVAT