• Kakemenn er bedre enn pepperkaker.

14 kilo mel, 8 kilo sukker, 7 pakker melis, 3 kilo smør og 34 arbeidstimer. I tillegg til tre ivrige sotragutter, er dette det som skal til for å bygge en stavkirke med kakemanndeig.

For fem år siden satt kompisgjengen på Sotra og funderte:

— Pepperkakehus er bedre enn pepperkaker, men kakemenn er bedre enn pepperkaker. Så da må jo kakemannhus være det beste? Sier Jan EinarS. Gulbrandsen (20).

Kakemannhus

Guttene bestemte seg for å gå fra ide til handling, og byttet ut den tradisjonelle pepperkakedeigen med kakemanndeig. Resultatet kan man se på bildet øverst i saken. Siden ideen oppsto for fem år siden, har guttene vært innom mange store byggverk. For hvert år har byggverket blitt mer og mer avanserte. Siden det første kakemann-huset sto ferdig, har byggmestrene laget både Taj Mahal, Notre-Dame, en middelalderborg og et prinsesseslott.

Jan Einar har ikke hørt om noen andre som har laget kakemannhus før.

— Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen andre ikke har laget dette før, sier Jan Einar.

Vært på befaring

Som ekte byggmestere har Jan Einar sammen med kompisene Andreas Valen (20) og Andreas Helle (20) vært på befaring i forkant av årets byggeprosess. I år sto nemlig Fantoft stavkirke for tur.

Hvordan kom dere fram til hva årets byggverk skulle være?

— Vi tar en samlet avgjørelse. Vi tenker: Det hadde vært fett å lage. Det var moren til en av oss som mente vi burde lage denne kirken, sier Jan Einar.

Guttene dro opp til Fantoft for å ta stavkirken i nærmere øyesyn.

— Vi tegner alt selv. Det er noen deler som blir litt feil, men vi regner ut på forhånd. Noen av delene må vi måle rett på selve huset.

Avansert

Jan Einar mener det er vanskeligere å lage kakemannhus enn pepperkakehus. Bevegelsene som oppstår inni ovnen er ikke lett å forutse.

— Det er mange variasjoner på hvor tykk deigen er. Dette er vanskeligere enn å lage pepperkakehus, for deigen hever seg så sinnssykt. Å regne ut forholdet mellom veggene og taket er også vanskelig, for ting blir ikke helt sånn som det skal.

Tre dager har kompisene brukt på byggverket.

— Folk synes jo det er litt rart, og det forstår jeg godt, men dette er en tradisjon vi har hatt. Da vi gjorde det for fem år siden, fant vi ut at dette var gøy, og vi tenkte at dette må vi bare gjøre igjen. Etter hvert har det bare blitt et større og større prosjekt, sier Jan Einar.

FANTOFT: - Dette er vanskeligere enn å lage pepperkakehus, for deigen hever seg så sinnsykt, sier Jan Einar S. Guldbrandsen.